Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus säteilyfysiikan näkökulmasta - Huoponen, Ville (My University, 2026)
Vuonna 1986 Tšernobylin ydinvoimalassa tapahtui historiamme vakavin ydinvoimalaonnettomuus. Tutkielman alussa tutustutaan yleisellä tasolla ydinvoimaloissa syntyvään säteilyyn ja sen alkuperään, dosimetrisiin suureisiin sekä säteilyannosten ja -kenttien mittaamiseen. Erityisesti suomenkielisestä kirjallisuudesta on haastavaa löytää onnettomuuteen liittyvää tietoa säteilyfysiikan kannalta olennaisista asioista. Siksi tutkielmassa syvennytään onnettomuuspaikalla vallinneisiin annosnopeustasoihin, reaktorista levinneisiin radioaktiivisiin päästöihin sekä onnettomuudesta työntekijöille ja lähialueiden väestölle aiheutuneisiin säteilyannoksiin. Annosnopeuksille ja säteilyannoksille arvioidaan lisäksi nyky-yksiköiden mukaisia lukuarvoja. Usein kirjallisuudessa mainitaan, että onnettomuudessa 134 työntekijää sairastui akuuttiin säteilysairauteen ja 28 heistä menehtyi. Tutkielman lopuksi tutustutaankin vielä sairastuneiden oireistoon, käytettyihin hoitomuotoihin ja kuolleisuuteen.
Keywords: Tšernobyl, ydinvoimalaonnettomuus, säteily, säteilyannos, annosnopeus, säteilysairaus