Nostetaan koira pöydälle: Koiran läsnäolon vaikutus työhyvinvointiin, työilmapiiriin ja vuorovaikutukseen - Kraapo, Anna (My University, 2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkälaisia vaikutuksia koiran läsnäololla on hyvinvointiin työyhteisössä. Tarkastelun kohteena olevan työyhteisön muodostavat kaksi työntekijää, jotka keräävät koirilta verinäytteitä. Tutkielmassa keskitytään erityisesti työilmapiiriin ja vuorovaikutukseen. Koiran vaikutusta ihmisen hyvinvointiin on tutkittu paljon, mutta sen vaikutus työhyvinvointiin on suhteellisen uusi tutkimuskohde. Teoreettisesti tutkielma paikantuu työelämän tutkimuksen ja tunnetutkimuksen kenttään. Tutkimusaineisto koostuu tutkimuskäyttöön kerätystä yhdentoista koiran verinäytteenoton videoinnista, jossa ovat läsnä työntekijät (verinäytteiden ottajat) sekä koirat omistajineen. Aineisto on analysoitu laadullisin menetelmin ja tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin keskustelunanalyyttista näkökulmaa. Menetelmä soveltuu hyvin kyseisen videoaineiston analysoimiseen, sillä aineisto koostuu toistuvista, mutta erilaisista kohtaamisista ja vuorovaikutustilanteista. Koirien verinäytteidenkeruutilanteet on annotoitu ELAN-ohjelmaa apuna käyttäen ja litteroitu seuraten multimodaalisen keskustelunanalyysin konventioita. Koiran vaikutusta työhyvinvointiin, työilmapiiriin ja vuorovaikutukseen tarkasteltiin tutkimalla (1) koiran ja työntekijöiden, (2) omistajan ja työntekijöiden sekä (3) työntekijöiden välistä kanssakäymistä. Tutkielman tulosten mukaan koiran ja työntekijöiden välillä on molemminpuolinen rauhoittava vaikutus. Tämä ilmenee silittämisenä, yhteisenä katseena sekä hymyilynä koiralle erityisesti silloin, kun koira osoittaa hermostuneisuuden tai pelon merkkejä, kuten esimerkiksi läähätystä, nieleskelyä tai pään kääntelyä. Tämän lisäksi koiran läsnäolo tuottaa myönteisiä vaikutuksia työilmapiiriin ja työyhteisön jäsenten väliseen vuorovaikutukseen. Vaikka verinäytteenotto saattaa joskus herättää koiran omistajassakin huolta, työntekijöiden ja omistajan välinen vuorovaikutus näyttäytyy rentona ja myönteisenä. Myös työntekijöiden keskinäinen vuorovaikutus oli rentoa, positiivista ja rauhallista. Tämän tutkielman tulokset tukivat aiempia tuloksia siinä, että koiralla on myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Tulokset vahvistivat myös oletusta siitä, että koiran läsnäolo vaikuttaa positiivisesti työyhteisöön rauhoittaen työntekijöitä ja tukemalla positiivista vuorovaikutusta heidän välillään. Tässä tutkielmassa ilmenneiden tulosten valossa koira voisi sopia erityisesti sellaiseen työyhteisöön, jossa työntekijät tekevät yhdessä työtä, joka onnistuakseen vaatii hyvän työilmapiirin ja toimivaa vuorovaikutusta.
Keywords: hyvinvointi, koira, tunteet, työhyvinvointi, työyhteisö, vuorovaikutus