Rakentamislain mukainen rakentamislupa asemakaava-alueella - Loimovuori, Väinö (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on rakentamisluvan myöntämisen edellytykset asemakaavoitetulla alueella. Asemakaavoitus on kotimaisessa maankäytön ohjauksen järjestelmässä merkittävin keino järjestää alueiden käyttö yksityiskohtaisella tavalla, mistä johtuen vain asemakaavoitetulla alueella voidaan toteuttaa merkittävää rakentamista. Rakentamislupa on toisaalta rakentamisen ohjauksen merkittävin keino, jolla erotetaan toisistaan sallittu ja kielletty rakentaminen. Rakentamisluvan myöntämisen edellytyksistä asemakaava-alueella säädetään RakL 44 §:ssä, minkä lisäksi tarkastelevaksi tulevat lain 4 luvun mukaiset olennaiset tekniset vaatimukset. Työn keskeinen sisältö liittyy näihin säännöksiin liittyvien tulkintojen muodostamiseen. Kokonaiskuvan muodostamiseksi työssä käsitellään lisäksi rakentamislainsäädännön keskeisiä lähtökohtia, rakentamislupamenettelyä sekä luvan tarvetta. Tutkielma on metodiltaan lainopillinen ja sen lähteinä on lainsäädännön lisäksi rakentamislain säätämisen valmisteluaineistot sekä keskeinen oikeuskirjallisuus. Oikeuskäytännön osalta työssä on painotettu korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisuja. Tutkielmassa havaitaan, että rakentamishankkeen asemakaavan mukaisuus on erittäin keskeinen edellytys luvan myöntämiselle, josta muut lupaedellytykset ovat vahvasti riippuvaisia. Olennaisten teknisten vaatimusten soveltamiseen havaitaan liittyvän monitahoisia tulkinnanvaraisuuksia.
Keywords: Rakentamislupa, Rakennuslupa, Rakentamislaki, Hallinto-lupa, Rakennusoikeus, Asemakaava, Rakennusvalvonta, Hallinto-oikeus, Kiinteistö-oikeus