Sammakkomiehiä rajalle. Rajavartiolaitoksen sukellustoiminnan alkuvaiheet 1950-luvulla. - Nurminen, Tapio (My University, 2024)
Tässä kanditutkielmassa tarkastellaan Rajavartiolaitoksen sukellustoiminnan historiallista kehitystä ja käynnistämistä. Rajavartiolaitoksen sukellustoiminta alkoi Suomessa 1950-luvun jälkipuoliskolla, mutta sen juuret ulottuvat syvemmälle viranomaistoiminnan ja sotilassukeltamisen historiaan. Vaikka ammattisukeltamisella on pitkä historia niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessa, Rajavartiolaitoksen sukellustoiminnan historiaa ja sen aloittamista ei ole tutkittu aiemmin. Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, miksi ja miten sukellustoiminta aloitettiin Rajavartiolaitoksessa sekä millainen oli toiminnan varhainen tehtäväkenttä. Tutkimus tarkastelee, kuinka sukeltaminen vakiintui osaksi Rajavartiolaitoksen toimintaa 1950-luvun lopulla. Tutkimuksen lähteinä on käytetty arkistomateriaaleja, tutkimuskirjallisuutta sekä ensimmäisten sukeltajien haastatteluja. Lisäksi työ tarkastelee viranomaissukelluksen yleistä historiaa Suomessa ja vertailee Rajavartiolaitoksen sukellustoiminnan käynnistämistä muihin organisaatioihin, kuten Merivoimiin ja pelastuslaitoksiin. Sukellustoiminnan käynnistäminen kytkeytyy laajempaan kylmän sodan aikaiseen geopoliittiseen ja turvallisuuspoliittiseen kehykseen. Keskeiset tulokset osoittavat, että sukellustoiminnan käynnistäminen Rajavartiolaitoksessa perustui käytännön tarpeisiin, kuten rajavalvontaan, salakuljetuksen torjuntaan ja meriturvallisuuden ylläpitoon. Sukellustoiminta kehittyi vuosien mittaan erottamattomaksi osaksi Rajavartiolaitoksen tehtäväkenttää, ja se nivoutui osaksi Suomen turvallisuusjärjestelmän kokonaisuutta. Tutkimus lisää ymmärrystä vedenalaisen toiminnan merkityksestä valtion viranomaisissa ja korostaa sukellustoiminnan monipuolisuutta niin rauhanajan kuin kriisitilanteidenkin näkökulmasta. Tutkielma tuo ensimmäistä kertaa Rajavartiolaitoksen sukellustoiminnan alkuvaiheet osaksi historiantutkimusta sekä lisää ymmärrystä vedenalaisen toiminnan historiallisesta merkityksestä Suomessa.
Keywords: Rajavartiolaitos, sukellustoiminta, Merivoimat, Puolustusvoimat, sukellus, maanpuolustus, meripelastus