Epämuotoiset kehot maan ja taivaan rajalla – hybridieläimet Laitilan kirkon keskiaikaisessa kuvaohjelmassa - Vilma Mättö (Taidehistorian seura – Föreningen för konsthistoria ry, 2022)
Suomen keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa esiintyy joukko kuvamotiiveja, jotka esittävät eri eläinlajien ruumiinosia yhdistelemällä luotuja hahmoja eli hybridejä. Tässä artikkelissa keskitytään kahteen 1400-luvun loppupuoliskolla tehtyyn ihmiskasvoiseen hybridimaalaukseen, jotka koristavat Laitilan Pyhän Mikaelin kirkon arkadikaaria. Artikkelin tavoitteena on hahmottaa, kuinka kiinteä osa hybridiaiheiset maalaukset ovat olleet juuri Laitilan kirkon kuvaohjelmassa ja millä tavoin ne kytkeytyvät osaksi maalauskokonaisuuden välittämää sanomaa.