Monilukutaidon opettaminen muuttuvassa yhteiskunnassa peruskoulukontekstissa - Rosnell, Jasmin; Rintola, Kerttu (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan monilukutaidon opettamista muuttuvassa yhteiskunnassa peruskoulukontekstissa. Tavoitteena on selvittää, miten monilukutaidon opettaminen on kehittynyt viimeisen 30 vuoden aikana ja mitkä asiat ovat johtaneet monilukutaidon opettamisen muuttumiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, mitä haasteita monilukutaidon opettamiseen liittyy, ja miten monilukutaidon opettamista voisi kehittää paremmin tulevaisuutta vastaavaksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineistonkeruu tapahtui puolistrukturoituina haastatteluina ja tutkimukseen osallistui neljä yli 20 vuotta opettajana toiminutta luokan- ja aineenopettajaa. Saadut tulokset analysoitiin käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat monilukutaidon opettamiseen ja sen koulussa ilmenemiseen vaikuttaneen erityisesti digitalisaation myötä tulleet muutokset, kuten ATK-luokat, sosiaalinen media ja tekoäly. Haasteena monilukutaidon opettamisessa nähdään etenkin lukutaidon heikkeneminen sekä monilukutaidon käsitteen haastavuus ja monitulkintaisuus. Lisäksi monilukutaidon opettamiseen nähdään vaikuttaneen esimerkiksi budjetointi- sekä koulutuspoliittiset päätökset. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta monilukutaidon opettamisen lähestyvän sitä, missä se oli 30 vuotta sitten. Tulokset antavat arvokasta tietoa esimerkiksi opettajille ja opettajankoulutukselle siitä, millaista monilukutaidon opettamista tarvittaisiin tulevaisuudessa. Tulosten valossa voitaisiin kehittää oppiaineita ja -kirjoja paremmin monilukutaitoa tukeviksi. Lisäksi tutkimustulokset mahdollistavat jatkotutkimukset esimerkiksi opettajaopiskelijoiden valmiuksiin opettaa monilukutaitoa muuttuvassa yhteiskunnassa.
Keywords: lukutaito; monilukutaito; digitalisaatio