Työntekijän ääni ja vaikeneminen ylöspäin suuntautuvassa viestinnässä - Myllykylä, Karoliina (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, miten työntekijän ääni ja vaikeneminen ilmenevät ylöspäin suuntautuvassa viestinnässä. Tarkoituksena on erityisesti kartoittaa, miten erilaiset tiedostetut, tiedostamattomat ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät tekijät ovat yhteydessä työntekijöiden äänen käyttöön ja vaikenemiseen. Tutkimuksessa pyritään siksi selvittämään sekä työntekijän tietoisia valintoja että etenkin sellaisia tiedostamattomia tekijöitä ja tunteita, jotka saattavat vaikuttaa työntekijän äänikäyttäytymiseen. Sosiaalisiin suhteisiin liittyviä työntekijän äänen käyttöön ja vaikenemiseen vaikuttavia tekijöitä tutkitaan puolestaan kartoittamalla, miten kollegojen ja esimiesten käyttäytyminen voivat luoda erilaisia esteitä työntekijöiden äänen käytölle yksilö- ja yhteisötasolla. Organisaatiokäyttäytymisen tutkimuksessa työntekijän ääntä ja vaikenemista on tyypillisesti tarkasteltu yksittäisten työntekijöiden tietoisena valintana kommunikoida ja käyttää ääntään ylöspäin suuntautuvassa viestinnässä. Etenkin työntekijän oma-arvioita äänen käytön tehokkuudesta ja riskisyydestä on pidetty keskeisinä äänen käyttöä ja vaikenemista ennustavina tekijöinä. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella on kuitenkin todettavissa, että vaikka tutkimukset työntekijöiden yksilöllisten tekijöiden, kuten tiettyjen luonteen- tai persoonallisuudenpiirteiden, vaikutuksista työntekijöiden äänikäyttäytymiseen ovat tarjonneet tärkeitä oivalluksia aihealueesta, yksilönäkökulma ei kuitenkaan vielä yksinään riitä kuvaamaan ihmisten välisten suhteiden ja erilaisten sosiaalisten kontekstien taikka tunteiden ja erilaisten tiedostamattomasti sovellettujen uskomusten merkitystä työntekijöiden äänikäyttäytymiseen ylöspäin suuntautuvassa viestinnässä. Kokonaisvaltaisen ymmärryksen saavuttamiseksi tässä tutkimuksessa tarkastellaan työntekijän äänen käyttöä ja vaikenemista siten rinnakkain työntekijän tietoisen päätöksentekoprosessin, sosiaalisten suhteiden sekä tiedostamattomasti sovellettujen uskomusten näkökulmista tutkimukselle asetetun viitekehyksen mukaisesti. Tämä tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto on kerätty teemahaastattelun avulla haastattelemalla erään henkilöstöpalvelualan organisaation 11 työntekijää ja kahta esimiestä heidän kokemuksistaan ylöspäin suuntautuvan viestinnän toteutumisesta heidän omassa liiketoimintayksikössään. Tutkimusaineisto on analysoitu kahden eri sisällönanalyysimenetelmän, teoriaohjaavan sisällönanalyysin ja dialogisen tematisoinnin, avulla. Tutkimustulosten perusteella työntekijöiden äänen käyttöön ja riskisyyteen liittyvien tietoisten käsitysten, tunteiden ja tiedostamattomien käyttäytymismallien, kuten myös sosiaalisten suhteiden voidaan ymmärtää olevan erottamaton osa ylöspäin suuntautuvaa viestintää ja sen sujuvuutta organisaatiossa. Käytännön työelämän kannalta tämän tutkimuksen perusteella voidaan lisäksi todeta, että etenkin esimiehet voivat omalla käytöksellään joko vahvistaa tai heikentää erilaisia pelkoja ja uskomuksia, joita työntekijät yksilöinä tai yhteisönä yhdistävät äänen käytön riskisyyteen ja kannattavuuteen. Siksi organisaation johdon ja esimiesten on tärkeää pyrkiä tunnistamaan erilaisia vaikenemisen ilmapiiriä ruokkivia uskomuksia ja pelkoja työntekijöihin ja johtamiseen sekä palautteen vastaaottamiseen liittyen heidän oman käyttäytymisensä taustalla.
Keywords: ylöspäin suuntautuva viestintä, työntekijän ääni, työntekijän vaikeneminen