Digitaalinen kirjallisuus lasten lukijuutta tukemassa : Valtteina tuttuus, toiminnallisuus ja monipuolisuus - Aerila Juli-Anna; Mascia Tiziana (Kirjallisuudentutkijain seura KTS, 2025)
Lastenkirjallisuus ja lukeminen ovat lapsille tärkeitä. Parhaimmillaan ne ovat sekä tiedonlähteitä että tukevat kaikkea kasvua ja oppimista. Kirjallisuuden parissa viihtyminen tuottaa iloa ja hyvinvointia monin tavoin: iloa tuottaa eläytyminen kirjan maailmaan niin, että kaikki muu unohtuu; uuden oppiminen; kirjan tarjoamat yllätykset ja tunteet sekä kirjan parissa yhdessä läheisten ja ystävien kanssa vietetty aika. Lastenkirjallisuus avaa portin lukijaksi kasvamiseen ja hyvään lukutaitoon. Positiiviset lukemiseen liittyvät tunteet ja muistot auttavat nauttimaan lukuhetkistä ja saavat kiinnostumaan kirjoista sekä lukemisesta koko elämän ajan. Kaikilla lapsilla ei ole positiivisia kokemuksia lukemisesta varhaislapsuudessa, ja he tarvitsevat enemmän tukea lukemisen ilon tavoittamisessa. Lukuhetkien elävöittämisen ja lukuhetkien sekä leikin yhdistämisen rinnalla monimuotoinen lastenkirjallisuus voi tukea lukemiseen kasvamisessa. Tässä tekstissä kuvaamme digitaalisen lastenkirjallisuuden positiivisia merkityksiä osana monimuotoisia ja toiminnallisia kirjoja.