Aivo-selkäydinnesteen ja veren merkkiaineet yhä tärkeämpiä Alzheimer-diagnostiikassa - Lehmuskoski, Ronja; Martikainen, Mika H. (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Aivo-selkäydinnesteestä määritettävien merkkiaineiden tutkimista voidaan hyödyntää Alzheimerin taudin diagnostiikassa.
• Viime aikoina on kehitetty myös plasmasta mitattavia merkkiaineita muistisairauksien diagnostiikkaan.
• Uusissa suosituksissa suositellaan Alzheimerin taudin tavanomaisen diagnostiikan lisäksi tautipatologian toteamista merkkiainetutkimuksin, joita ovat aivo-selkäydinnestetutkimus ja aivojen isotooppikuvantaminen.
• Viiveetön ja tarkka diagnoosi mahdollistaa oikeiden hoitokeinojen, kuten lääkityksen, valinnan. Lisäksi se helpottaa työkyvyn arviointia ja tarvittavien tukitoimien järjestämistä.