”Täydellisesti ajoitettu videoklippi tästä sodasta. Mikä näky!” : Ukrainan sodan ensimmäisen kuukauden taistelukuvamateriaalin havainnointi ja käsittely Redditin /r/CombatFootage-yhteisössä - Laine, Ilkka (My University, 2026)
Tutkielmani tavoitteena on selvittää, miten Ukrainan täysimittaisen sodan taistelukuvamateriaalia voidaan käsitellä nettiyhteisössä. Sodan syttyminen ja skaala oli yllätys lähes kaikille. Median rooli on merkittävä sodassa ja mahdollisia kanavia vaikuttaa ihmisiin medialla on nykypäivänä valtava määrä. Aineistoni keskittyy Redditin /r/CombatFootage-yhteisön suosituimpiin julkaisuihin ja näiden kommentteihin sodan ensimmäiseltä kuukaudelta. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä toimii Andrew Chadwickin hybridimedian käsite. /r/CombatFootage-yhteisö yhdistelee itsessään lukuisia medioita sekä käyttäjät saavat jatkuvasti uutta tietoa useista eri medioista. Suositut julkaisut ja kommentit avautuvat osana isompaa konseptia siitä, miten median kautta havaitaan ja käsitellään Ukrainan sotaa. Taistelukuvamateriaali on väistämätön osa nykyaikaista sotaa. Väkivaltaisen kuvamateriaalin käsittely internetissä on monelta osalta haasteellista. Aiheen raskauttavuuden takia se ei ole kovin näkyvästi esillä. Raskauttavan aiheen vapaaehtoiseen mediatodistamiseen liittyy kysymykset katsojan tarkoitusperistä. Tutkielmassani käyn läpi, miten /r/CombatFootage-yhteisö lähestyy taistelukuvamateriaalin haasteellista kenttää. Tutkielmassani käy ilmi, että yhteisö tuottaa jatkuvaa keskustelua itsestään ja myös toteuttaa käytännön toimia käydyn keskustelun perusteella. Yhteisö on jatkuvasti tarkastelemassa itseään ja ohjaa itseään käydyn tarkastelun pohjalta.
Keywords: Ukrainan täysimittainen sota, hybridimedia, Reddit, taistelukuvamateriaali, sotamedia, nettiyhteisö