TYRNIÖLJYN VAIKUTUKSET SILMÄN TERVEYTEEN - Kuusela, Ari (My University, 2018)
Tässä työssä tutkittiin luteiinilla ja tseaksantiinilla täydennetyn tyrniöljyvalmisteen vaikutuksia silmän terveyteen plasebokontrolloituna seurantatutkimuksena ja tutkittiin silmän toimintaa mittaavia arvoja poikkileikkaustutkimuksena. Aineistona on 33 henkilöä, joilta mitattiin näkökykyyn liittyviä asioita. Seurantatutkimukseen osallistui 10 henkilöä. Seurantatutkittavilta otettiin lisäksi laboratoriokokeita, kyynelnesteen osmolariteetti, VFQ-25 kyselytutkimus silmän terveyteen liittyen sekä kysyttiin pituus ja paino. Näkökykyyn liittyen kaikilta tutkittavilta mitattiin autorefraktometrilla oikean ja vasemman silmän refraktio, MPOD (macular pigment optical density) molemmista silmistä HCF-menetelmään perustuvalla laitteella, Pelli-Robson kontrastitaulun tulos molemmista silmistä yhden metrin ja kolmen metrin etäisyydeltä, Visus molemmista silmistä, Visus 5% kontrastilla molemmista silmistä ja Visus 2,5% kontrastilla molemmista silmistä. MPOD lisääntyy tyrniöljyvalmisteen annostelun myötä. MPOD-arvo korreloi negatiivisesti iän suhteen. Refraktio korreloi positiivisesti iän kanssa. Kontrastinäkökyky parani tyrniöljyryhmässä. Kyynelnesteen osmolariteetti kasvoi hieman tyrniöljyryhmässä. Visus, visus 5% kontrastilla, visus 2,5% kontrastilla ja Pelli- Robson tulokset kaikki korreloivat negatiivisesti ikään suhteutettuna. Laboratorioarvoissa, c-reaktiivinen proteiini, kokonaiskolesteroli, Triglyseridit, aspartaattiaminotransferaasi (ASAT), alaniiniaminotransferaasi (ALAT), HDL-kolesteroli, LDL-kolesteroli, ei tapahtunut merkittävää muutosta tyrniryhmässä tai plaseboryhmässä. Tämän pienen aineiston tulosten perusteella luteiinilla ja tseaksantiinilla täydennettyä tyrniöljyä syömällä saadaan edullista vaikutusta kontrastinäkökykyyn. Aineiston koon vuoksi ei voida tehdä varmoja päätelmiä mihinkään suuntaan. Kuivasilmäisyys hieman pahenee osmolariteetin kasvun vuoksi tyrniöljyryhmässä tässä aineistossa. Refraktio on keskimäärin suurempi ikääntyneemmillä kuin nuoremmilla ja ikääntymiseen liittyy näkökyvyn heikkeneminen.
Keywords: Tyrni, silmä, kontrastinäkö