Yhteispäivystyksen potilasturvallisuuden osaamistarpeet henkilöstön kokemina - Jutila, Merja; Eriksson, Tanja; Alho, Tytti; Friberg, Hannes; Kiili, Sanna; Vesterlund, Essi; Kuusisto, Marianne; Ylihärsilä, Heli; Hautala, Tanja; Ikonen, Tuija (Finland, 2026)
Potilasturvallisuus määritellään terveydenhuollon organisaatioiden ja niissä toimivan henkilös-tön periaatteiksi ja toiminnoiksi, joilla varmistetaan hoidon turvallisuus ja suojataan potilasta va-hingoittumasta. Yhteispäivystyksen toiminnan turvallisuus vaikuttaa potilaiden hoitopolkuun ja hoidon tuloksiin. Nopea kehitys terveydenhuollon eri osa-alueilla tuo runsaasti uusia osaamistar-peita myös yhteispäivystykseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yhteispäivystyksen hoitoprosessiin liittyviä potilasturvallisuuden varmistamisen kannalta tärkeitä osaamistarpeita. Tutkimukseen haastateltiin päivystyksessä työskentelevää henkilökuntaa (n=15). Aineisto ana-lysoitiin induktiivisella teema-analyysillä. Tutkimuksessa havaittiin, että henkilökunnan käsitys potilasturvallisuudesta vaihtelee konkreettisesta abstraktiin . Potilasturvallisuuden varmistami-sen haasteita tunnistettiin laaja-alaisesti. Toisaalta henkilökunta ehdotti useita potilasturvalli-suutta parantavia ratkaisuja. Tutkimuksen tulosten perusteella muodostettiin holistinen malli potilasturvallisuuden osaamistarpeisiin vaikuttavista tekijöistä yhteispäivystyksen kontekstis-sa. Potilasturvallisuuden osaamistarpeita ja osaamisen kehittämistä tulisi tarkastella kokonais-valtaisesti yhteispäivystyksen monimutkaisessa toimintaympäristössä. Tunnistetut osaamistarpeet perustuvat käsityksille potilasturvallisuudesta ja potilasturvallisuuskulttuurista. Yhteinen käsite-malli mahdollistaa organisaation, henkilöstön ja potilaiden voimavarojen kohdistamisen potilas-turvallisuuden parantamiseen. Kehitettyä mallia voidaan hyödyntää potilasturvallisuuskoulutuksia tai työssä oppimisen interventioita suunniteltaessa.