”Bobbyjen” ihannevaltakunta. Suomalaisen poliisin käsityksiä Britannian virkaveljistä maailmansotien välillä - Vares, Vesa (Turun yliopisto/Poliittinen historia, 2025)
Artikkelissa tarkastellaan suomalaisen poliisin kuvaa Britannian poliisista, sen tehtävistä, asemasta, menestyksestä ja vaikutuksesta omassa yhteiskunnassaan maailmansotien välisellä ajalla. Lähteenä on käytetty ajan suomalaisia poliisin ammattilehtiä. Arkistotasolle tämän kaltainen ilmiö ei ole jättänyt lähteitä. Brittiläinen poliisi edusti suomalaiselle poliisille monella tasolla roolimallin arvoista hahmoa. Englannin poliisi oli tehokas, toimiva ja käytännöllinen, sen nauttima suosio kansalaisten keskuudessa ja materiaalinen asema olivat paremmat kuin Suomessa, ja brittiläisissä tavoissa oli oma pikantti eksotiikkansa. Britanniaa pidettiin edelläkävijänä myös naispoliisien merkityksen osalta. Englannista löytyi esikuvallisuutta myös poliisin ay-henkisille jäsenille. ”Bobbyjen” kansansuosiota ihailtiin ja suorastaan idealisoitiin, samoin Scotland Yardin ammatillista mahtavuutta. Tämä muistutti suuresti sitä, millainen kuva Britanniasta oli suomalaisten poliitikkojen ja muiden yhteiskuntasektorien piirissä. Viime kädessä Britannia oli kuitenkin kaukana, ja suora vaikutus tai suorat kontaktit jäivät niukoiksi. Saksa ja Pohjoismaat olivat viime kädessä arjessa ja ammatissa tutumpia suomalaiselle poliisille.