Fanivideoita faneista - Faniuden performatiivisuus Harry Stylesin Love on Tour -kiertueen Tiktok-videoissa - Alatalo, Pinja (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastelen suosittuja ja ajankohtaisia faniuden esittämisen tapoja sosiaalisessa mediassa. Aineistoni koostuu Harry Stylesin Love on Tour -kiertueella kuvatuista, Tiktok-alustalla julkaistuista fanivideoista, mutta niiden analyysi voi nähdäkseni lisätä ymmärrystä myös muista samankaltaisista fani-ilmiöistä. Käytän menetelmänäni laadullista sisällönanalyysia, eli tulkitsen videoilla näkyvää, faniuden esittämisen kannalta oleellista toimintaa aiemman tutkimuksen valossa. Keskeisiä käsitteitä analyysissä ovat performatiivisuus ja representaatio. Fanit tuottavat esityksillään, kuten pukeutumisella, yhteislaululla ja tanssilla, käsityksiä sekä itsestään yksilöinä että yhteisönä. Fanit luovat ja neuvottelevat musiikkiin ja konserttikokemukseen liittyviä merkityksiä, joista on niin ikään mahdollista hahmottaa sekä yksilöllisiä että yhdessä vuorovaikutuksessa jaettuja piirteitä. Tällaisen toiminnan voi ajatella heijastavan ja muodostavan fanien identiteettiä sekä vahvistavan yhteisöllisyyden tunnetta. Valitsemassani lukutavassa korostuu fanien aktiivinen toimijuus, mutta erilaiset tutkimusasetelmat tuottaisivat todennäköisesti toisenlaisia tulkintoja faniuden performatiivisuudesta. Siksi lisätutkimus monipuolisemman ja syvällisemmän ymmärryksen muodostamiseksi olisi tarpeen.
Keywords: fanius, performatiivisuus, representaatio, identiteetti