Työpaikkailmoituksen tietojen vaikutus työnhakupäätöksee - Mäkelä, Nina (My University, 2020)
Työnhakuun ja rekrytointiin liittyvien ilmiöiden tutkiminen on herättänyt paljon kiinnostusta viimeisten vuosikymmenten aikana. Työpaikkailmoituksen tarjoaman informaation on aikaisemmassa tutkimuksessa todettu vaikuttavan työnhakijoiden työnhakupäätökseen. Työnhakuun liittyvät tutkimukset ovat kuitenkin pitkälti nojautuneet keinotekoisiin tilanteisiin, jossa työnhakua ei olla tutkittu aidoilla työnhakupäätöksen tehneillä työnhakijoilla. Tässä tutkimuksessa tutkitaan työpaikkailmoituksen tarjoaman tiedon vaikutusta työnhakupäätöksessä aitojen työnhakupäätöksen tehneiden työnhakijoiden avulla. Työnhakupäätöksessä hyödynnetään työnhakukanavista saatua informaatiota sekä mielikuvaa yrityksistä, jotka työtä tarjoavat. Tämän vuoksi tutkimuksessa tarkastellaan työpaikkailmoituksen tarjoaman tiedon lisäksi työnhakukanavia ja informaatiota yleensä sekä työnhakijoiden yritykseen samaistumisen määrää. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tutkimuskohderyhmänä toimi henkilöstöpalveluratkaisuja tuottavan yrityksen kautta töitä hakeneet työnhakijat. Yrityksestä käytetään tutkimuksessa pseudonyymia Maisanen Oy tai Maisanen. Koska tutkimuksessa tahdottiin tutkia aitoja työnhakupäätöksen tehneitä työnhakijoita, oli perusteltua muodostaa työnhakijoiden perusjoukosta näyte työnhakijoista, joilla työnhakutilanne oli hyvin muistissa. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeella sellaisilta Maisasen kautta töitä hakeneista työnhakijoista, joille kysely oli luvallista lähettää ja, jotka olivat hakeneet töitä viimeisein seitsemän päivän aikana. Kyselyyn vastaanotettiin vastauksia lähes 300. Tutkimuksessa selvisi, että työpaikkailmoitus on ollut melko merkittävä informaation lähde työnhakijoille ja, että työpaikkailmoituksella ilmoitetuilla tiedoilla on ollut merkitystä työnhakupäätöksen syntymisessä. Tutkimustulokset osoittavat, että työnhakijat kokivat melko monen tiedon olleen merkityksellistä työnhakupäätöksessä ja, että työnhakijat kokivat melko korkeaa samaistumisen määrää yrityksiin, joihin nämä olivat hakeneet töihin. Tutkimuksessa selvinneitä merkityksellisiä yleisesti käytettyjä työnhakukanavia olivat TE-toimisto, internettyönhakukanavat ja sosiaaliset suhteet. Tutkimustulokset tukevat aiempia tutkimustuloksia aiheista. Tämän tutkimuksen tutkimustuloksia ei voida yleistää koskemaan koko perusjoukkoa, koska otantamenetelmänä käytettiin harkinnanvaraista näytettä, mutta tutkimustuloksien voidaan ajatella olevan suuntaa antavia.
Keywords: Työnhakupäätös, työpaikkailmoitus, informaatio