Dopamiinisäätelyn häiriöön liittyvä lääkityksen liikakäyttö Parkinsonin taudissa - Myller, Elina; Sipilä, Jussi; Kaasinen, Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Dopamiinisäätelyn häiriö (dopamine dysregulation syndrome, DDS) on harvinainen mutta kliinisesti merkittävä Parkinsonin taudin dopaminergiseen lääkitykseen liittyvä komplikaatio. Se ilmenee riippuvuutena dopamiinijärjestelmään vaikuttaviin lääkkeisiin, erityisesti levodopaan, ja näiden lääkkeiden pakonomaisena käyttönä selvästi motoristen oireiden hoitotarpeen ylittävinä annoksina. DDS on alidiagnosoitu ja vaikeahoitoinen, ja sen varhainen tunnistaminen ja hoidon aloitus on ennusteen kannalta tärkeää. Hoidossa keskeisintä on nopeavaikutteisten dopamiinilääkitysten lopettaminen sekä kokonaisannoksen hallittu pienentäminen potilaan kliinistä tilaa seuraten.