Onnistumisen tunteet ja oppilaiden motivaatio käsitöissä 5–6. luokkalaisilla - Tammi, Tommi; Tuure, Artturi (My University, 2026)
Miksi osa oppilaista innostuu käsityötunneilla oppimaan uutta ja jatkaa yrittämistä myös epäonnistumisten jälkeen, kun taas toisille työskentely voi tuntua haastavalta ja motivaatiota heikentävältä? Oppilaiden motivaatio ja onnistumisen kokemukset ovat keskeisiä oppimiseen vaikuttavia tekijöitä, mutta niiden merkitystä käsityön oppimisympäristössä on tutkittu melko vähän. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten uusien taitojen oppiminen vaikuttaa oppilaiden motivaatioon sekä miten onnistumisen kokemukset ovat yhteydessä oppilaiden kiinnostukseen käsityötä kohtaan. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, ja aineisto kerättiin Webropol-kyselyllä 50 suomalaiselta 5.–6.-luokkalaiselta oppilaalta. Aineisto analysoitiin kuvailevien tilastollisten menetelmien sekä khiin neliö -testin avulla. Tuloksia tarkasteltiin frekvenssien, prosenttijakaumien, keskiarvojen ja ryhmien välisten vertailujen avulla. Tulokset osoittivat, että oppilaat suhtautuvat käsityön opiskeluun pääosin myönteisesti. Valtaosa vastaajista halusi oppia uusia taitoja, koki käsityössä opittujen taitojen olevan hyödyllisiä ja ilmoitti jatkavansa yrittämistä myös silloin, kun työ ei onnistunut heti. Lisäksi suurin osa oppilaista koki onnistuvansa käsityötunneilla melko usein. Tulokset viittaavat siihen, että uusien taitojen oppiminen ja onnistumisen kokemukset muodostavat tärkeän perustan oppilaiden motivaatiolle ja kiinnostukselle käsityön oppiainetta kohtaan. Ryhmien välisissä vertailuissa havaittiin kaksi tilastollisesti merkitsevää eroa. Tytöt pitivät opettajan tai kavereiden kannustusta poikia useammin käsityötunneilla innostavana tekijänä. Lisäksi teknisen työn oppilaat kokivat tekstiilityön oppilaita useammin epäselvät ohjeet syyksi käsityön vaikeuksille tai epäonnistumisille. Muissa tarkastelluissa vertailuissa tilastollisesti merkitseviä eroja ei havaittu. Tutkimuksen perusteella käsityön oppimisympäristö tarjoaa oppilaille merkittäviä mahdollisuuksia kokea onnistumista, kehittää osaamistaan ja vahvistaa motivaatiotaan. Tulokset korostavat erityisesti uusien taitojen oppimisen, onnistumisen kokemusten, kannustavan ilmapiirin sekä selkeän ohjauksen merkitystä oppilaiden myönteisten oppimiskokemusten rakentumisessa.
Keywords: Käsityön oppiaine; oppimismotivaatio; onnistumisen kokemukset; motivaatioteoria