ASAP-näytteensyöttöyksikkö ilmanpaineessa tapahtuvalle kiinteiden aineiden kemialliselle ionisaatiolle lääkevalmisteiden määrityksessä - Leppäaro, Adalmiina (My University, 2025)
Lääkevalmisteiden analysointi on välttämätöntä ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Analyysien avulla valvotaan lääkevalmisteiden puhtautta, väärennettyjä lääkevalmisteita sekä lääkkeiden salakuljetusta ja väärinkäyttöä. Nopeiden, helppokäyttöisten ja monipuolisesti eri yhdisteille sopivien analyysimenetelmien kehitys on tärkeää analyysiprosessien tehostamiseksi. Tämän lisäksi esimerkiksi lainvalvontaviranomaiset hyötyisivät kenttäolosuhteissa käytettävästä analyysimenetelmästä, jonka käyttämiseksi ei vaadittaisi asiantuntijoiden erikoisosaamista. Näytteensyöttöyksikkö ilmanpaineessa tapahtuvalle kiinteiden aineiden kemialliselle ionisaatiolle (engl. atmospheric (pressure) solids analysis probe, ASAP) on yhdisteiden analysoinnissa käytettävä työkalu, jota yhdessä massaspektrometrin (MS) kanssa, voidaan hyödyntää pienten orgaanisten molekyylien analysoinnissa. ASAP lukeutuu menetelmiin, joissa analyytin ionisaatio tapahtuu ympäristön olosuhteissa tyhjiön sijaan (engl. ambient ionization mass spectrometry, AIMS). ASAP-MS-menetelmä mahdollistaa näyteyhdisteiden massaspektrometrisen datan keräämisen ilman näyteyhdisteiden kromatografista erottelua. ASAP-MS:llä voidaan analysoida kiinteitä ja nestemäisiä näytteitä ilman näytteen esikäsittelyä, ja tuloksia saadaan jopa alle minuutissa. Nämä ominaisuudet tekevät menetelmästä erittäin potentiaalisen työkalun analyysiprosessien tehostamiseksi suuria näytemääriä analysoiville laboratorioille. Menetelmä ei kuitenkaan vielä tarkkuudeltaan vastaa laajemmin käytettyjä kromatografisen erotteluvaiheen sisältäviä menetelmiä, minkä takia tutkimusta tulee jatkaa ja menetelmää kehittää edelleen, jotta sitä voitaisiin hyödyntää laajasti erilaisissa lääkevalmisteiden analyyseissa.
Keywords: ionilähde, laadunvalvonta, lääketeollisuus, massaspektrometria, rikostekninen tutkinta