Perinnöllinen haimasyöpäalttius – kansallinen seurantasuositus - Keskinen, Sini; Ahola, Reea; Aittomäki, Kristiina; Arkkila, Perttu; Haanpää, Maria; Kuismin, Outi; Lammi, Pekka; Louhimo, Johanna; Mäkinen, Marika; Nortunen, Minna; Pöyhönen, Minna; Rinta-Kiikka, Irina; et al. (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Noin 10–15 % haimasyövistä johtuu perinnöllisestä alttiudesta.
Mikäli haimasyöpäpotilaan lähisuvussa on todettu haimasyöpää tai hän on sairastunut alle 50-vuotiaana, suositellaan geneettisiä jatkotutkimuksia perinnöllisyyslääketieteen yksikössä.
Suurimmassa osassa suvuista, joissa on perinnöllisyysselvityksissä todettu perinnöllinen haimasyöpäalttius, tarkka geneettinen etiologia jää epäselväksi.
Seurannaksi suositellaan vuosittaista magneettikuvantamista pääsääntöisesti 50 ikävuodesta alkaen ja erittäin suuren riskin geenivirheissä endoskooppista kaikututkimusta joka toinen vuosi.
Varhaisvaiheessa todetun haimasyövän viiden vuoden elossaololuku on noin 80 %.