Asetyylikoliiniesteraasin estäjien sydänvaikutukset - Järvi, Kaarlo (My University, 2026)
Opinnäytetyön aiheena on Alzheimerin taudin oireiden hoidossa käytettävien asetyylikoliiniesteraasin estäjien donepetsiilin, galantamiinin sekä rivastigmiinin (AKE-lääkkeet) sydänvaikutukset. Erityisesti keskitytään näiden lääkkeiden käyttöön liittyviin kardiovaskulaarihaittoihin: bradykardiaan ja harvinaisempaan QT-ajan pitenemiseen ja kääntyvien kärkien takykardiaan (TdP). Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta. Mukaan otettiin aihetta käsitteleviä laajempia rekisteritutkimuksia sekä yksittäisiä tapausselostuksia. Katsaukseen sisällytettiin lisäksi myös yksittäisiä kirjallisuushaun ulkopuolisia julkaisuja esimerkiksi suomenkielisistä lähteistä. Kirjallisuuskatsaus osoittaa AKE-lääkkeiden käytön lisäävän merkitsevästi bradykardian ja tajunnanmenetysten vaaraa. Ilmiö selittyy vagushermon kolinergisella aktivaatiolla ja sen voimistuneella vaikutuksella sydämeen. Erityisesti donepetsiilin käyttöön on osoitettu liittyvän lisäksi alttius QT-ajan pitenemiselle. Vaikka laajemmissa tutkimuksissa näyttö tästä on osin ristiriittaista, on yhteys havaittavissa useissa julkaistuissa tapausselostuksissa. Riski korostuu potilailla, joilla on muita samanaikaisia altistavia tekijöitä. Galantamiinin ja rivastigmiinin osalta tutkimustietoa aiheesta on olemassa huomattavasti vähemmän. Vaikka AKE-lääkkeet ovat pääsääntöisesti hyvin siedettyjä, niiden käyttöön liittyy mahdollisesti vakaviakin sydänvaikutuksia. EKG-seuranta ja sykkeen monitorointi on ensisijaisen tärkeää lääkehoitoa aloittaessa sekä annosnostojen yhteydessä. Nykyiset kansalliset ohjeistukset seurannan toteuttamisesta ja mahdollisten EKG-muutosten tulkinnasta ovat hajanaisia. Selkeämmät ohjeet yhdenmukaistaisivat hoitokäytäntöjä ja parantaisivat potilasturvallisuutta.
Keywords: Alzheimerin tauti; AKE-lääkkeet; bradykardia; QT-aika