Modernin orjuuden ehkäisy yrityksen vastuullisessa hankinnassa - Jokinen, Rosanna (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan, miten modernia orjuutta voidaan ehkäistä yrityksien hankinnassa. Yrityksien hankintaketjut ovat nykyään erittäin monimutkaisia ja saattavat ketjuuntua usealle eri tasolle. Yritys ei usein itsekään tiedä, kuinka monta toimittajaa koko hankintaketjuun osallistuu tai millaisia yrityksiä on kyseessä. Hankinnan laadukkaassa toteutuksessa suuri merkitys on strategisella hankinnalla, jolla luodaan toimintaohjeet operatiivisen hankinnan toteutukselle. Strateginen hankinta määrittelee myös tavoitteet hankinnan vastuullisuudelle. Vastuullisuus käsittää yrityksen toimialasta, näkökulmista ja lähtökohdista riippuen erilaisia asioita, joita painotetaan yrityksen tavoitteiden mukaisesti. Tyypillisesti yrityksen vastuullisuudessa käsitellään ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia näkökulmia. Ympäristön huomioimiseen liiketoiminnassa vaikuttaa suuresti yrityksen toimiala ja joillain yrityksillä on merkittävästi suurempi ympäristövaikutus kuin toisilla. Sosiaaliset näkökulmat koskettavat sen sijaan laajemmin lähes jokaista yritystä; työskentelyn olosuhteet, työturvallisuus, ihmisoikeudet, oikeudenmukainen palkka ja tasa-arvo tulee huomioida jokaisessa työpaikassa. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu, jonka vuoksi asiakasyrityksen tulee luoda toimiva hankintastrategia. jonka avulla pystytään välttämään toimittajia, joiden toimesta sosiaalista vastuullisuutta rikotaan. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisena tutkimuksena, jossa on hyödynnetty erilaisia tieteellisiä lähteitä, kuten tutkimuksia, kirjoja, sekä artikkeleita. Kirjalliset lähteet ovat käsitelleet yrityksen hankintaa, vastuullisuutta, modernia orjuutta, sekä näiden yhdistelmiä. Tutkielma ei sisällä empiriaa. Moderni orjuus on ympäri maailmaa tapahtuvaa rikollista toimintaa, joka usein ilmenee pakkotyön muodossa. Pakkotyötä tapahtuu etenkin runsaasti työvoimaa vaativilla aloilla ja sitä hyödynnetään usein jonkin välikappaleen tuottamiseksi, joka myydään edelleen asiakasyritykselle. Luonteeltaan rikollista toimintaa pyritään peittelemään, mikä vaikeuttaa sen tunnistamista esimerkiksi asiakasyrityksen toimesta. Erilaisia lakeja on säädetty modernin orjuuden ehkäisemiseksi ympäri maailmaa, mutta koska toimintaa pyritään peittelemään, on sitä vaikeampi estää edes lakien toimesta. Sääntelyllä on toistaiseksi pyritty lisäämään raportointia aiheesta, mutta tärkeimmät lait eivät vielä mahdollista esimerkiksi sanktioiden määräämistä. Suuri vastuu modernin orjuuden tunnistamiselle ja ehkäisylle onkin yrityksellä itsellään. Toimivat hankintakäytännöt ja perehtyminen aiheeseen mahdollistaa sen, ettei modernia orjuutta tueta omalla liiketoiminnalla. Nykyisessä kirjallisuudessa korostetaan etenkin sitä, että tunnistamalla modernille orjuudelle tyypillisiä piirteitä, on mahdollista arvioida yhteistyötä tiettyjen toimittajan kanssa uudestaan. Myös hyvä yhteistyö toimittajien kanssa on erittäin tärkeä osa toimintaa, koska sen avulla voidaan vaikuttaa ensimmäisen tason toimittajiin, jotka taas voivat edelleen vaikuttaa seuraavan tason toimittajiin. Asiakasyrityksellä on harvoin vaikutusvaltaa esimerkiksi kuudennen tason toimittajiin. Hyvä hankintastrategia, toimivat vastuullisuuskäytännöt ja tietoisuus modernista orjuudesta ovat kriittisiä tekijöitä, jotta ongelmaan voidaan puuttua.
Keywords: strateginen hankinta, hankintaketjut, vastuullisuus, moderni orjuus