Pelkkää bisnestä vai Troijan hevonen? : Tapaustutkimus Kiinan strategisista investoinneista Euroopan unionin alueella vuosina 2010–2019 - Kontola, Sami (My University, 2020)
Tutkielmassa tarkastellaan Kiinasta tulleita suoria ulkomaaninvestointeja ajanjaksolla 2010–2019. Tavoitteena on selvittää Euroopan unionin alueelle vuosina 2010–2019 tulleiden kiinalaisinvestointien motiivit eli ovatko ne strategisia vai kaupallisia. Tutkielmassa pohditaan myös kiinalaisen kulttuurin vaikutusta investoinneissa. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii realistinen konstruktivismi. Teoriassa hyväksytään konstruktivismista normien, ideoiden ja identiteettien vaikuttavan valtioiden toimintaan. Realismista puolestaan hyväksytään valtapolitiikka. Toisin sanoen, valtiot maksimoivat valtaansa omista kulttuurillista lähtökohdistaan. Metodologiana tutkielmassa toimii tapaustutkimus. Tutkimuksen kohteena on autoritaarisen Kiinan ja demokraattisen Euroopan unionin kasvavat turvallisuuspoliittiset jännitteet. Tapaus on Kiinan strategisista investoinneista Euroopan unionin alueella vuosina 2010–2019. Tutkielma on monitasoinen, sillä työssä käytetään myös teorialähtöistä sisällönanalyysia. Tutkielmassa havaittiin osassa Kiinasta tulleista investoinneista puuttuvan kaupallinen kannattavuus. Merkittävä osa Kiinasta tulleista suorista ulkomaaninvestoinneista oli suunnattu turvallisuuspoliittisesti kriittisille sektoreille. Havaintojen perusteella päätöksentekijöitä suositellaan suhtautumaan kriittisemmin Kiinasta tulevaan sijoituspääomaan.
Keywords: Kiina, suora ulkomaaninvestointi, tapaustutkimus, sisällönanalyysi, strateginen investointi, turvallisuuspolitiikka