Tilintarkastuslautakunnan ratkaisukäytäntö yhdistysten ja säätiöiden tilintarkastuksissa : tilintarkastuslautakunnan ratkaisut säätiöiden ja yhdistysten tilintarkastuksista vuosina 2016–2024 - Koskinen, Mari (My University, 2025)
Maailmantalouden kriisit ja digitalisaatio ovat luoneet uusia haasteita tilintarkastukselle ja samalla tilintarkastusten laatuun ja luotettavuuteen on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Suomessa tilintarkastuksen laadunvalvojana toimii PRH:n tilintarkastuslautakunta, joka toimii tilintarkastusvalvonnan alla. Tilintarkastuslautakunta antaa ratkaisuja koskien kaikkien yhteisömuotojen tilintarkastuksia. Säätiöillä ja yhdistyksillä on hallinnoitavana merkittävä varallisuusmassa, mutta niiden tilintarkastusta on tutkittu suhteellisesti vähemmän kuin muiden yhteisömuotojen tilintarkastuksia. Etenkin säätiöt ovat merkittävä niin kutsutun kolmannen sektorin toimija ja tulevaisuudessa kolmannen sektorin vaikutuksen on oletettu kasvavan julkisen hallinnon säästöjen seurauksena. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia, millaisia ratkaisuja tilintarkastuslautakunta on antanut yhdistysten ja säätiöiden tilintarkastuksiin liittyen. Tavoitteena on selvittää, mistä asioista ratkaisuja on annettu, mihin säännöksiin ratkaisut perustuvat ja mitä seuraamuksia ratkaisuista on annettu. Tavoitteena on saada syvällisempi ymmärrys säätiöiden ja yhdistysten tilintarkastusten haasteista ja ongelmakohdista. Tutkimuksessa hyödynnetään laadullisia menetelmiä ja tutkimuksen aineistona on tilintarkastuslautakunnan ratkaisut vuosilta 2016–2024, jotka ovat annettu liittyen yhdistysten ja säätiöiden tilintarkastuksiin. Yhteensä ratkaisuja oli 15 kappaletta, 11 kappaletta säätiöiden tilintarkastuksiin liittyen ja 4 ratkaisua yhdistysten tilintarkastuksiin liittyen. Tutkimustuloksina havaitaan, että puutteellisuudet liittyivät pääosin raportointiin sekä hallinnon tarkastukseen. Myös lähipiiritoimiin ja sisäiseen valvontaan liittyen havaittiin puutteita tilintarkastuksissa. Tilintarkastuslautakunnan antamat seuraamukset olivat pääasiassa huomautuksia ja varoituksia. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että erityisesti säätiön hallinnon tarkastukseen tulee kiinnittää erityisesti huomiota. Myös tilintarkastajan raportoinnissa ja tilintarkastuskertomuksissa havaittiin puutteita. Tutkimuksen tuloksena myös havaitaan, että kansainväliset ISA-standardit ovat osa hyvää tilintarkastustapaa myös säätiöiden ja yhdistysten tilintarkastuksissa.
Keywords: tilintarkastus, yhdistys, säätiö, tilintarkastuslautakunta