Metaspråklig kunskap i skrivprocesser - Häihänen, Julia (My University, 2024)
Syftet med denna avhandling är att belysa användning av metaspråk i skrivprocesser. Med metaspråk avser jag kunskap om språket som inlärare kan redogöra för. För det första tar jag reda på vad för slags metaspråk skribenterna använder i sin skrivprocess. För det andra utreder jag i vilka sammanhang skribenterna använder metaspråk. Mitt material består av 17 intervjuer där informanterna reflekterar över sina språkliga val under skrivprocessen. Informanterna har skrivit en kort text på svenska och de har fått reflektera över sin skrivprocess efter skrivande. Min metod är kvalitativ materialbaserad innehållsanalys. Först har jag transkriberat nio av sjutton intervjuer till skriftlig form. Efter det har jag gått igenom transkriptionerna och letat efter punkter där metaspråk framkommer. Jag har kategoriserat metaspråk i två kategorier, icke-tekniskt och tekniskt metaspråk. Till sist har jag analyserat metaspråket och dess sammanhang samt översatt exemplen på finskspråkiga intervjuer till svenska. Resultaten visar att antalet tekniskt metaspråk är ringa. De flesta informanter gör sina språkliga val på basis av språkkänslan det vill säga de väljer det som låter eller ser rätt ut. Informanterna motiverar detta med bristfälliga kunskaper i svenska. Även övriga språk samt tidsgränsen i uppsatsen påverkar språkliga val. Till tekniskt metaspråk hör bara ett begrepp och några minnesregler samt grammatikregler. Sammanhang där metaspråk framkommer gäller grammatiska fenomen. Oftast har informanterna svårigheter i dem. Sådana här fenomen är genus, species, kongruens, prepositioner, användning av att samt ordföljd och ordförråd. Resultaten i min avhandling är i linje med tidigare forskning.
Keywords: metaspråk, skrivprocess, reflektion, svenska