”Pornoa kaikille, jotka haluavat jotain aitoa” : Seksuaalisuuden tuottaminen naisille suunnatussa audiovisuaalisessa pornografiassa - Leikkonen, Liina (My University, 2025)
Tutkielmassani tarkastelen pornografiayhtiö Bellesan käyttämiä diskursseja pornosta. Tutkimuskohteenani ovat kuvaukset audiovisuaalisesta pornografiasta, joka on tehty naisnäkökulmasta ja jonka olennaisin kohderyhmä on ”naiset”. Kyseistä pornon kategoriaa kutsutaan käsitteellä ”pornoa naisille” tai ”naisten porno” (porn for women). Tapausesimerkkinäni toimii pornosivusto Bellesa sekä sen tytäryhtiö Bellesa Films -tuotantoyhtiö. Bellesa ja Bellesa Films ovat ajankohtainen esimerkki pornon tuotannosta, jossa korostuu naisnäkökulma sekä naiskatsojien puhutteleminen. Samalla se toiminnallaan toistaa sekä uudelleen koostaa ymmärrystä naisten sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Naiskeskeisyyden lisäksi Bellesa asettaa itsensä valtavirtapornosta erilliseksi toimijaksi, jonka intentio on uudistaa perinteisiä pornon konventioita. Tutkimuskysymykseni on, minkälaista kuvaa Bellesa tuottaa naisten sukupuolesta ja seksuaalisuudesta sekä millä keinoin Bellesa pyrkii haastamaan valtavirtapornon luomaa seksuaalisuuden kuvastoa. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu pääosin aiemmasta pornografian tutkimuksesta, eritoten Susanna Paasosen (2011; 2015), Ana Valero Heredian (2022) sekä PJ Macleodin (2021) tekemästä työstä. Teoreettisena lähtökohtana toimii myös Arja Jokisen, Kirsi Juhilan sekä Eero Suonisen (2016) käsitteellistys diskurssianalyysista. Diskurssiteoreettista ymmärrystä mukaillen vastaan tutkimuskysymykseeni tarkastelemalla, minkälaista puhetta Bellesa yhtiönä käyttää ja minkälaista kuvastoa tämän puheen avulla tuotetaan. Pääasiallisena aineistona tarkastelen Bellesan verkkosivuilla julkaistua lausuntoa ”About Bellesa Films”, jossa kerrotaan Bellesa Filmsin arvoista, intentioista sekä tuotannollisista toimintamalleista. Muuna aineistona tarkastelen verkkosivujen visuaalisia ratkaisuja, verkkosivujen tapaa puhutella käyttäjäänsä sekä kategorioita, joiden mukaan Bellesan tarjoama sisältö on lajiteltu. Näiden aineistojen avulla tarkastelen naiseuden tuottamisen ja toisin tekemisen tapoja, jotka Bellesa on käyttöönsä valjastanut. Tutkimukseni perusteella ehdotan, että Bellesa tuottaa mielikuvaa naisten seksuaalisuudesta ja sukupuolesta, mikä nojaa moniin jo olemassa oleviin naisten pornon perinteisiin elementteihin. Bellesan luoma kuva naishalusta korostaa säädyllisyyttä, pehmeyttä ja feminiinisyyttä. Painotus esiintyy heteroseksuaalisen ja cis-sukupuolisen yleisön puhuttelussa sekä pornografisissa sisällöissä, joita ei mielletä rajuiksi tai äärimmäisiksi. Ehdotan myös, että Bellesa pyrkii haastamaan valtavirtapornon luomaa seksuaalisuuden kuvastoa tuottamalla sisältöjä, jotka ovat heidän mukaansa aitoja ja autenttisia. Bellesa liittää tämän autenttisuuden osaksi eettisempää tuotantomallia sekä laadukkaampaa sisältöä. Laadukkuus liittyy ennen kaikkea autenttisuuden ja fantasian konvergenssiin. Osoitan tutkimuksessani, että Bellesan esittämä autenttisuuden ja eettisyyden välinen suhde ei kuitenkaan ole täysin yksinkertainen.
Keywords: porno, pornografia, naisten porno, nettiporno, Bellesa, Bellesa Films, sukupuoli, seksuaalisuus, säädyllisyys, autenttisuus