Algoritmit ja niiden käyttö liikuntasovelluksia hyödyntävässä tutkimuksessa - Sigfridsson, Lenni (My University, 2025)
Terveyden ja liikunnan edistämiseen voidaan käyttää ja on käytetty erilaisia sovelluksia ja laitteistoa. Liikuntasovelluksissa, niitä käyttävässä laitteistossa ja tutkimuksessa tarvitaan monenlaisia algoritmeja. Niitä käytetään esim. raakadatan lajitteluun, liikkeiden analysoimiseen sekä intensiteetin arvioimiseen. Myös tiedon analysointiin käytetään monenlaisia algoritmeja. Viime vuosina aihetta on tutkittu melko paljon. Tässä tutkielmassa kerrotaan tarkemmin liikuntasovelluksia hyödyntävässä tutkimuksessa ja varsinaisessa liikuntasovellustutkimuksessa käytetyistä algoritmeista. Tässä tutkielmassa tarkastellaan algoritmiikkaa ja sen käyttöä kahden tutkimuskysymyksen kautta. Ensimmäiseksi käydään läpi, minkä tyyppisiä sovelluksia on tutkittu tai hyödynnetty tutkimuksessa ja minkä tyyppisiä algoritmeja ne käyttävät. Sitten selvitetään, mitä algoritmeja on käytetty tutkimuksissa ja mihin tarkoitukseen. Lopuksi analysoidaan, mitkä algoritmit ovat käyttökelpoisimpia tämän tyyppisessä tutkimuksessa, sekä mitä hyötyä niiden käytöstä on ollut yleisellä tasolla. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, joka keskittyy eritoten hiljattaisissa liikuntasovelluksia hyödyntävissä tutkimuksissa käytettyyn algoritmiikkaan. Tutkimuksissa selvitetään esimerkiksi, mikä on paras algoritmi jonkin tehtävän suorittamiseen, eli vertaillaan eri algoritmeja, esitellään uusia sovelluksia ja algoritmeja ja kerrotaan, miten algoritmeja voi käyttää erilaisten liikuntasuoritteiden optimoimiseen. Tutkielmassa selviää, että sovelluksissa käytetään monenlaisia algoritmeja ja niitä, ja erilaisia niihin liittyviä järjestelmiä, myös hyödynnetään tutkimuksessa jonkin verran. Aineistossa on käytetty erityisesti koneoppimis- ja statistisia algoritmeja, jotka ovat olleet tehokkaimpia. Koneoppimisalgoritmit ovat olleet monipuolisimpia ja niitä on käytetty eniten. Tutkimuksissa käytetään varsinaisia liikuntasovelluksia melko vähän ja niistä voisi olla hyötyä tutkimuskäytössä. Eniten esiintyneitä ja käyttökelpoisimpia algoritmeja sekä liikuntasovellusten käyttöä tulisi tutkia enemmän etenkin tutkimuskäyttöä varten.
Keywords: liikuntasovellukset, algoritmit, koneoppiminen, syväoppiminen, personointi, kiihtyvyysanturi, luokittelu