Loppukiri vuoden 2030 luontotavoitteiden saavuttamiseksi : Luontopaneelin viestit pääministeri Orpon hallituksen puoliväliriiheen - Kotiaho, Janne S.; Aalto, Juha; Boström, Christoffer; Hyytiäinen, Kari; Häyrynen, Simo; Jarva, Jaana; Koivula, Matti J.; Kosenius, Anna-Kaisa; Laine, Ilona; Lehikoinen, Aleksi; Mykrä, Heikki; Onkila, Tiina; et al. (Luontopaneeli, 2026)
Suomi on osana kansainvälistä yhteisöä sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen
vuoteen 2030 mennessä. Aikaa tavoitteessa onnistumiseen on viisi vuotta ja pääministeri Petteri Orpon hallitus
on ratkaisijan paikalla.
Luonnon turvaaminen on suomalaisten hyvinvoinnin ja kestävän talouden perusta. Luontopääoma on tärkein
varallisuuden muoto, johon kaikki taloudellinen ja inhimillinen toiminta lopulta nojaa. Luontokadosta ja
ilmastonmuutoksesta aiheutuvien uhkien torjunta ja muutoksiin varautuminen ovat myös kansallisen
turvallisuuden edellytys. Uusimman Luontobarometrin mukaan 96 prosenttia suomalaisista pitää puhdasta
luontoa tärkeänä osana suomalaista identiteettiä ja kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan Suomen
luonnon tilasta.
Tässä kannanotossa Luontopaneeli nostaa esiin keskeisiä luontopolitiikan toimia, jotka toimeenpanemalla
Orpon hallitus voisi edistää luontotavoitteiden saavuttamista loppukautensa aikana. Hallitusohjelmassa on
monia mainintoja luonnon tilaa parantavista toimista, mutta useimmat niistä ovat edenneet hitaasti, tai
tavoitteet uhkaavat jäädä saavuttamatta, mikäli niihin panostamisesta ei linjata puoliväliriihessä.