ILME- JA PUREMALIHASTEN ANATOMIA - Ojala, Lauri (My University, 2023)
Tämän syventävien opintojen projektityön tarkoituksena oli luoda opetusvideo pään alueen anatomiasta Anatominen ruumiinavaus -kurssin hammaslääketieteen ja yleislääketieteen opiskelijoille. Osana syventäviä opintoja tein myös kirjallisuuskatsauksen kasvojen pinnallisesta verisuonituksesta ja hermotuksesta. Tässä kirjallisessa osuudessa kerron tarkemmin videoiden teosta. Projektityön tavoitteena oli tuottaa selkeää videomateriaalia, joka valmistaisi opiskelijoita Anatominen ruumiinavaus -opintojakson pään alueen ruumiinavauskertoja varten sekä auttaisi opiskelijoita kertaamaan kasvojen pinnallista anatomiaa sekä puremalihasten anatomiaa. Projektityön tuloksena valmistui kolme opetusvideota; 1) Ilmelihasten anatomia, 2) Ilmelihasten verisuonitus ja hermotus, 3) Puremalihasten ja leukanivelen anatomia. Videot tuotettiin työryhmässä, johon kuuluivat lisäkseni hammaslääketieteen opiskelijat Tuomas Nieminen ja Jami Kallio. Työryhmässä oli selkeä ja tasapuolinen vastuunjako. Vainajien preparoinnissa olimme kaikki mukana ja videon tuottamisessa omana vastuualueenani oli ilmelihaksia käsittelevän videon sekä ilmelihasten verisuonitusta ja hermotusta käsittelevän videon editointi sekä kaavakuvien luonti. Olin lisäksi vastuussa palautekyselyn tekemisestä Anatominen ruumiinavaus -opintojakson opiskelijoille. Videoilla käsitellään lihasten lähtökohdat, kiinnityskohdat, hermotus, verisuonitus ja toiminta, verisuonten ja hermojen kulku ja niiden hermottamat ja suonittamat rakenteet sekä leukanivelen anatomiaan ja sen toimintaan liittyvät ligamentit. Videot kuvattiin lääketieteellisen tiedekunnan opetusavaussalissa 2020. Kuvaukset teimme kahdesta eri vainajasta, joista toinen oli palsamoitu ja toinen pakastettu. Videoiden editointia paranneltiin usean palautekierroksen kautta sekä ohjaajien että Anatominen ruumiinavaus -kurssin opiskelijoiden palautteiden perusteella. Valmiit videot latasimme CD3-vuosikurssin opiskelijoiden Anatominen ruumiinavaus -opintojakson Moodle-alueelle.
Keywords: Bellin pareesi, kasvohermohalvaus, opetusvideo