Muutos vanhuksen verenkuvassa - näin tulkitset - Valta, Maija; Viikari, Laura (Suomen lääkäriliitto, 2025)
- Verenkuvamuutokset yleistyvät iän karttuessa.
- Iäkkään potilaan pysyvän muutoksen selvittely aloitetaan huolellisella anamneesilla, statustutkimuksella ja toimintakykyarviolla perusterveydenhuollossa lähivastaanotolla.
- Kiireellistä jatkoarviota vaativat pansytopenia, trombosyyttien määrä alle 20 x 109/l tai yli 1 000 x 109/l, hemoglobiinipitoisuus alle 80 g/l, leukosyyttien määrä alle 1,0 x 109/l ja valkosolujen varhaismuotojen esiintyminen veressä.
- Ennen jatkotutkimuksia tulee potilaan tai omaisten kanssa arvioida, hyötyykö vanhus muutoksen tutkimisesta.