Miten psykiatrinen tautiluokitus kehittyy? ICD-11 ja DSM-5 vertailussa - Korkeila Jyrki (Finland, 2022)
• ICD-11- ja DSM-5-tautiluokituksia on pyritty yhtenäistämään, mutta niissä on edelleen oleellisia eroja.
• ICD-11 siirtää transsukupuolisuuden mielenterveyden häiriöistä seksuaaliterveyden lukuun. Uni- ja valvetilan häiriöt erotetaan omaksi luvukseen. Terminologiasta poistuvat mm. somatoforminen häiriö ja Aspergerin oireyhtymä.
• Uusia diagnooseja ICD-11:ssä ovat mm. pelaamishäiriö ja pakonomainen seksuaalinen käyttäytyminen. DSM-5 ei niitä tunne.
• Tulevaisuudessa häiriöiden syiden ja hoitojen tutkimus lävistää diagnoosiluokat yhä laajemmin.