Ammattilaistenniksen Taloustiede : Palkintorahojen jakautumisen vaikutus pelaajien suoritustasoon - Eklund, Jan (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, miten taloudelliset kannustimet – erityisesti palkintorahojen rakenne – vaikuttavat pelaajien suoritustasoon ammattilaistenniksessä. Tenniksessä tulorakenne vaihtelee merkittävästi pelaajan rankingin mukaan: huippupelaajat saavat suurimman osan tuloistaan sponsorisopimuksista, kun taas alempien ranking-sijojen pelaajille palkintorahat muodostavat usein ainoan tulolähteen. Tämä luo epätasapainoisen kannustinympäristön, jossa taloudelliset motiivit voivat vaikuttaa suoritustasoon eri tavoin pelaajaryhmästä riippuen. Tutkielma hyödyntää turnaus- ja kilpailuteoreettisia näkökulmia analysoidakseen, miten palkintorahan suuruus ja turnaustyyppi heijastuvat pelaajien panostukseen ja suoritukseen. Empiirinen analyysi perustuu avoimeen otteludataan vuosilta 2000–2024, ja tarkastelun kohteina ovat otteluiden keskimääräinen kesto sekä pelaajien onnistumisprosentit murtopallotilanteissa. Tulokset viittaavat siihen, että suuremmat palkintopotit ovat yhteydessä intensiivisempään kilpailuun ja parempaan suoriutumiseen paineenalaisissa hetkissä. Tutkielma tarjoaa uutta tietoa taloudellisten kannustimien vaikutuksista yksilölajien suorituksiin ja syventää ymmärrystä siitä, miten palkitsemisrakenteet voivat ohjata käyttäytymistä kilpailuissa ja stressaavissa ympäristöissä. Havaintojen perusteella nykyinen palkintorakenne tukee lähinnä huippupelaajia, mikä herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja tehokkuudesta urheilun kannustinjärjestelmissä.
Keywords: taloudelliset kannustimet, palkintorahat, ammattilaistennis, kilpailuteoria, turnausteoria, suoritustaso, urheilutalous, palkintorakenne