β-amyloidi- ja tau-PET-kuvantaminen Alzheimerin taudissa - Soininen, Veera (My University, 2024)
Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava neurodegeneratiivinen sairaus, ja sitä esiintyy eniten yli 85-vuotiailla. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, vaan lääkehoito perustuu taudin alkuvaiheen oireenmukaiseen hoitoon. Se, miksi Alzheimerin tauti syntyy, on osin epäselvää, ja tutkimusta sen selvittämiseksi tehdään yhä. Alzheimerin taudissa ihmisen aivoihin kertyy transmembraaniproteiini β-amyloidipeptideistä koostuvia kertymiä. β-amyloidia kertyy potilaan aivoihin usein jo vuosia ennen kliinisten oireiden ilmenemistä. β-amyloidikertymien havaitseminen ajoissa voisi johtaa Alzheimerin taudin aikaisempaan diagnoosiin ja nopeampaan lääkityksen aloittamiseen, joka voisi hidastaa taudin etenemistä entistä tehokkaammin. β-amyloidikertymien lisäksi Alzheimerin tautia sairastavan aivoihin kertyy hyperfosforyloituneesta tau-proteiinista (engl. tubulin-associated unit) koostuvia liukenemattomia neurofibrilliinikimppuja. Näiden kimppujen muodostuminen johtaa neuronikatoon ja Alzheimerin taudille tyypillisiin kognitiivisiin oireisiin. Koska Alzheimerin taudissa β-amyloidia kertyy potilaan aivoihin jo ennen kliinisten oireiden esiintymistä, voitaisiin tätä käyttää hyödyksi sairauden diagnosoinnissa. Siksi onkin kehitetty erilaisia β-amyloidispesifisiä PET-merkkiaineita. Ensimmäinen ja eniten tutkittu β-amyloidi-PET-merkkiaine on PIB (engl. Pittsburgh Compound-B), joka on 11C-leimattu bentsotiatsolianiniilijohdannainen. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA (engl. Food and Drug Administration) tai Euroopan lääkevirasto EMA (engl. European Medicines Agency) eivät kuitenkaan ole hyväksynyeet PIB:ä potilaskäyttöön. FDA ja EMA ovat kuitenkin hyväksyneet kolme 18F-leimattua β-amyloidi-PET-merkkiainetta potilaskäyttöön: flutemetamolin, florbetabeenin ja florbetapiirin. Flutemetamoli on rakenteeltaan PIB:n kaltainen, mutta 11C-atomin tilalla flutemetamolissa on 18F-atomi. Florbetabeenin ja florbetapiirin rakenteet ovat toistensa kaltaiset. β-amyloidi-PET-merkkiaineiden lisäksi on kehitetty spesifisiä tau-PET-merkkiaineita Alzheimerin taudin diagnostiikkaan. Tau-PET-merkkiaineiden ajatellaan olevan mahdollisesti hyödyllisiä Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden erotusdiagnostiikassa. Tällä hetkellä FDA on hyväksynyt yhden tau-PET-merkkiaineen: flortausipiirin. Se ei kuitenkaan ole EMA:n hyväksymä. Flortausipiiri on 18F-leimattu bentsimidatsolipyrimidiinijohdannainen. Ainakaan vielä pelkkää PET-tutkimusta ei käytetä taudin diagnosoimiseen, vaan kuvantaminen on keino tukea kliinisten oireiden perusteella tehtyä diagnoosia. Kansainvälisen suosituksen mukaan β-amyloidi-PET-kuvantamista voidaan käyttää potilailla, joilla on selittämätön muistisairaus, muistisairaus on alkanut nuorena tai potilaalla on kliinisen kuvan perusteella mahdollinen Alzheimerin tauti. Suomessa tau-PET-tutkimus ei ole kliinisessä käytössä. Tämä aihe on kuitenkin hyvin ajankohtainen, ja ehkä tulevaisuudessa PET-kuvantaminen saa suuremman roolin Alzheimerin taudin diagnostiikassa.
Keywords: Alzheimerin tauti, PET-kuvantaminen, tau-proteiini, β-amyloidi