Lapinpainama – kulttuurishokki muovaa lapinkuvia : Arvi Järventauksen teoksessa Kaukainen onni - Niemi, Tapani (My University, 2026)
Käsittelen tässä kandidaatintyössäni Lapinpainama – kulttuurishokki muovaa lapinkuvia Arvi Järventauksen romaanissa Kaukainen onni (1922) suomalaisen papin sopeutumista 1900-luvun alun Lappiin Teos kertoo lapinpapin näkökulmasta pohjoiseen muuttaneen Jonatan Starkin 19 vuoden kiirastulesta Lainion kylässä. Lapinpainama on tutkielman keskeinen käsite. Sanalle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Se kertoo kuvaannollisesti, mitä papille tapahtuu virkavuosina. Kuinka Lappi ”taamoo” eli kesyttää tai nöyryyttää tulijan? Lapinpainama kuvaa tulijan psyykkistä muutosta Lapissa. Teoksen päähenkilö käy monivaiheisen kehityskaaren, joka muistuttaa kulttuurishokkia. Analysoin lapinpainama-ilmiötä ja sen taustalla vaikuttavia lapinkuvia antropologi Kalervo Obergin nelivaiheisen kuvauksen pohjalta. Vastaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: miten lapinpappi kokee Lapin luonnon ja syntyperäiset lappilaiset? Miten lapinpappi tulkitsee kokemansa? Kuinka Obergin kuvaus kulttuurishokin neljästä vaiheesta vastaa Järventauksen lapinpainama-ilmiötä? Lapinpappi kokee useita kulttuurishokkeja, eikä toivu niistä kunnolla vaan masentuu ja alkaa vihata Lappia. Hän haluaa muuttaa pois. Muuttaminen etelään ei ehkä ratkaisekaan Lapin arvoitusta, jota hän pohtii koko oleskelunsa ajan. Lapin kaipaus jää kummittelemaan. Termi lapinpainama on yksityiskohtainen, kulttuurishokkia tarkempi kuvaus Lappiin muuttaneen henkisestä ja psyykkisestä kehityksestä. Kaukainen onni onkin ainutlaatuinen Lapin kuvaus yli sata vuotta vanhassa lapinkirjallisuuden historiassa.
Keywords: Lappi; lapinkuva; lapinpainama; Arvi Järventaus; Kaukainen onni