Ylähengitystieinfektiot ensimmäisen ikävuoden aikana - Valle, Venla (My University, 2022)
Tavallinen flunssa on yleisin lasten akuutti infektiosairaus, ja vaikka se yleensä sairastetaan kotona ilman komplikaatioita, sen aiheuttama taakka perheille ja yhteiskunnalle on merkittävä. Sairastuvuus siihen kasvaa nopeasti ensimmäisten ikäkuukausien jälkeen ja laskee taas kouluikään mennessä. Flunssa on virusinfektio, mutta sen yleisimpänä komplikaationa on akuutti välikorvatulehdus, joka saattaa vaatia antibioottihoidon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ylähengitystieinfektioiden ja niiden yleisimpien oireiden, eli nuhan, yskän ja kuumeen, esiintymistä ensimmäisen ikävuoden aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös antibioottien käyttöä ja mahdollisia eroja tyttöjen ja poikien välillä. Tutkimuksen aineisto koostui Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kesällä 2017 syntyneistä lapsista, joita seurattiin 10 kuukauden ajan vanhempien päivittäin täyttämän oirepäiväkirjan ja vastaanottokäyntien avulla. Tutkimus toteutettiin 9/2017-6/2018 välisenä aikana ja lopullisessa aineistossa oli 280 lasta. Lapset sairastivat tutkimuksen mukaan keskimäärin 3 ylähengitystieinfektiota. Flunssaoireita esiintyi keskimäärin 31 päivää, ja selvästi yleisin oire oli nuha, jota esiintyi keskimäärin 28 päivää. Nuhan jälkeen yleisin oire oli yskä, jota esiintyi keskimäärin 16 päivää. Antibioottikuurin sai 45 % lapsista, ja yleisin syy sille oli akuutti välikorvatulehdus. Tyttöjen ja poikien välillä ei todettu merkitseviä eroja minkään mitatun muuttujan suhteen.
Keywords: Lapset, hengitystieinfektiot, flunssa