Nekrotisoiva faskiitti ja sen diagnostiikka - Tuomola, Roope (My University, 2025)
Nekrotisoiva faskiitti on harvinainen, vuodessa Alankomaissa noin 1,1-1,4 tapausta 100 000 henkilöä kohden. Infektio on vakava iho- ja pehmytkudosinfektio, josta on huomattu 4 eri muotoa ja Fournieri’n gangreeni tautimuoto. Infektio voi olla monomikrobiallinen tai polymikrobiaallinen, mikä aiheuttaa muutoksia infektion etenemisessä ja hoidossa. Nekrotisoiva faskiitti infektion patogeneesistä on havaittu 2 eri suuntaa, mikä on vaikeuttanut diagnostiikkaa. Erityisen vaikeaa diagnostiikan kannalta on salasyntyinen nekrotisoiva faskiitti. S. pyogenes on yksi nekrotisoivan faskiitin aiheuttaja, joka erittää superantigeenejä ja pystyy tarttumaan vimentiiniin. Nämä ovat nekrotisoivan faskiitti infektiossa merkittäviä. Herkkyysanalyysitestit nekrotisoivassa faskiitissa on hoidon kannalta tärkeää, koska infektiossa on huomattu mikrobien antibioottiresistenssiä. Nekrotisoivan faskiitin diagnostiikassa käytetään laboratoriomerkkiainetestiä ja monia kuvantamiskokeita, mutta näihin liittyy ongelmansa. Luotettavimmiksi diagnosointi menetelmiksi on todettu MRI ja kirurginen diagnosointi. Kuitenkin nekrotisoivassa faskiitissa kliiniset havainnot on keskiössä.

Necrotizing fasciitis is rare, but seriuos skin and soft tissue infektion that occurs in the fascia. In a study done in Netherlands, they observed the incidence to be 1,1-1,4 per 100 000 annually. In literature 4 types of nekrotizing fasciitis and special form of infectio Fournier's gangrene has been documented. It has been observed that necrotizing fasciitis can be monomcrobial or polymicrobial, which effects the treatment and pathogenesis. Antibioticresistance has been observed in necrotizing fasciitis cases. This emphasize the importance of microbial sensitivity tests. S. pyogenes is one of the microbes that causes necrotizing fasciitis and it poseses vimentin and superantigens, which are important for the development of the infection. In the diagnosis of the disease laboratorymarkers and imaging techniques can be utilized for the confirmation of the infection. Some meathods have problems that should be recognized. Most reliable meathods are MRI and operative diagnosing. Clinical findings shouldn’t be forgotten in the diagnostic process of the infection. Kryptogenic infections causes one of problems that occur in the diagnosis of necrotizing fasciitis.
Keywords: mikrobi, patogeeni, infektiosairaudet, ihon- ja pehmytkudoksen infektiot, toksiinit, nekrotisoiva faskiitti, vakava infektio, bakteremia, sepsis, kuolio, selluliitti, faskia, liitännäissairaus, antibioottiresistenssi, microbe, pathogen, infectious diseases, skin and soft tissue infections, toxins, necrotizing fasciitis, severe infection, bacteremia, sepsis, gangrene, cellulitis, fascia, comorbidity, antibiotic resistance