Kilpaurheilijoiden itsensä johtamisen keinot ja motivoituminen - Neziri, Nooralotta (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tässä pro gradu –tutkielmassa selvitettiin, miten menestyneet huippuyleisurheilijat johtavat itseään tavoitteisiinsa ja kuinka he motivoituvat. Tutkimuksessa tarkasteltiin itsensä johtamista ennen kaikkea urheilijan sisältä lähtevistä ominaisuuksista. Tavoitteena oli löytää yhteneväisiä käytäntöjä ja ajattelutapoja, joita olisi mahdollista hyödyntää myös yritysorganisaatioissa. Päätutkimuskysymyksenä oli se, miten menestyneet kilpaurheilijat johtavat itseään kohti tavoitteita. Alatutkimuskysymysten avulla pyrittiin lisäksi selvittämään mikä itse asiassa motivoi huippu-urheilijaa ja kuinka motivaatioita ylläpidetään. Mielenkiinto kohdentui alatutkimuskysymysten valossa myös huippu-urheilijoiden itsetuntemukseen ja sen merkityksellisyydestä menestymisessä. Lisäksi pyrittiin selvittämään niitä keinoja, joilla huippu-urheilijat käytännössä johtavat itseään urheilu-urallaan. Tutkimuksen aineisto rajattiin huippuyleisurheilijoihin ja tässä tutkimuksessa huipun määritelmäksi rajattiin SM-finaalitaso tai korkeammat saavutukset. Aineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla, jotka äänitettiin ja litteroitiin. Haastateltavana oli viisi urheilijaa. Aineiston analyysissä tavoite oli tuoda esille erityisesti useamman haastateltavan kohdalla ilmi tulleita seikkoja, mutta tutkimus keskittyi tietyissä tapauksissa myös yksilöiden yksittäisiin vastauksiin, jotta tutkimukseen voidaan tuoda myös erityisiä tai erilaisia mielenkiintoisia näkökulmia. Tutkimuksen tulosten perusteella huippuyleisurheilijoiden yksi tärkeimmistä menestystekijöistä ovat sisälle juurtuneet itsensä johtamisen käytänteet. Huippuyleisurheilijat pystyvät löytämään motivaation itsestään. He tuntevat itsensä tarpeeksi hyvin tiedostaakseen oman potentiaalinsa ja tavoittelevat korkealle saadakseen potentiaalistaan mahdollisimman paljon irti. Urheilijoiden motivaatio kietoutuu myös heidän asettamiinsa tavoitteisiin ja tavoitteet koettiinkin yhdeksi tärkeimmäksi motivaatiotekijäksi. Huippuyleisurheilijoilla myös arvot toimivat itsensä johtamisen välineenä. Yhteisiä arvoja olivat esimerkiksi kehittymisen tarve, innostus ja päämäärätietoisuus. Tutkimuksen puitteissa havaittiin myös, että huippuyleisurheilijat ovat erittäin tinkimättömiä ja pystyvät katsomaan toimintaansa hyvin kriittisesti. He tiedostavat myös ulkopuolisten tekijöiden vaikutuksen omaan tekemiseensä ja sen yhteydessä nostettiin vahvasti esiin valmentajan merkitys urheilijan uralla.