Yrittäjyys palkkatyön ohella : Työmotivaation ja jaksamisen kokemukset - Tupala, Eveliina (My University, 2026)
Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten sivutoimiset yrittäjät kokevat työnsä yhdistäessään palkkatyön ja yrittäjyyden. Aiempaa tutkimusta sivutoimisesta yrittäjyydestä on tehty erityisesti työurien ja päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymisen näkökulmista, kun taas vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten sivutoimiset yrittäjät itse kokevat työnsä kokonaisuuden sekä siihen liittyvän motivaation ja jaksamisen. Tutkimuskohteena olleiden sivutoimisten yrittäjien kokemuksia tutkittiin kahden tutkimuskysymyksen avulla: 1. mitä motivaation lähteitä sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen ja sen jatkuvuuteen liitetään, 2. mitä työssä jaksamisen lähteitä sivutoimiset yrittäjät liittävät kahden työn tekemiseen. Työ toteutettiin tarkastelemalla ensin aiheeseen liittyviä tutkimusartikkeleita ja muodostamalla niistä tutkimuksen teoriaperusta. Teoreettinen viitekehys muodostui Decin ja Ryanin (2000) itsemääräämisteoriasta sekä Bakkerin ja Demeroutin (2001; 2017) työn vaatimusten ja voimavarojen teoriasta. Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen tutkimus ja aineistonkeruu toteutettiin haastattelemalla viittä työikäistä henkilöä, jotka harjoittavat yrittäjyyttä päätoimisen palkkatyön ohella. Haastattelukysymykset liittyivät koettuihin motivaation ja jaksamisen lähteisiin kahta työtä tehtäessä. Tutkimuksen analyysimenetelmänä oli deduktiivinen temaattinen analyysi. Tutkimuksen tuloksena saavutettiin tarkennettu kuva sivutoimisten yrittäjien työmotivaation ja jaksamisen lähteistä. Sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen ja sen jatkuvuuteen liitettiin sekä ulkoisia että sisäisiä motivaatiotekijöitä. Ulkoisia motivaatiotekijöitä olivat esimerkiksi lisätulojen ja joustavuuden saaminen sivutyön avulla, sopivan markkinaraon havaitseminen ja yrittäjän saama sosiaalinen kannustus. Ajan myötä ulkoiset motivaatiotekijät olivat usein kallistuneet enemmän sisäisiksi motivaation lähteiksi, kuten merkityksen saamiseen tai itsensä toteuttamiseen. Jaksamisen lähteet jakautuivat niin ikään kahteen kategoriaan, joiden molempien koettiin olevan arjessa läsnä: kuormittavat tekijät, kuten ajan ja oman energian kokonaiskuormitus sekä voimavaroja lisäävät tekijät, kuten autonomian ja työn merkityksellisyyden kokemukset. Sivutoimiset yrittäjät kokivat jaksamisen lähteiden olevan tasapainossa ja yrittäjyyden olevan ennemmin voimavaroja antava tekijä kuin kuormittava tekijä. Tulokset vahvistivat aiempien tutkimuksien tuloksia motivaation kokemuksen monitasoisuudesta ja motivaation lähteiden muutoksesta. Myös työn vaatimusten ja voimavarojen lähteet ja kokemus niiden tasapainoisuudesta tukivat aiempien tutkimuksien tuloksia.
Keywords: itsemääräämisteoria; jaksaminen; sivutoiminen yrittäjyys; sivutyö; työn kuormittavuus; työmotivaatio; työura; voimavarat; yrittäjyys