Kun toiset MC:t on vaan hiphop-solulima, meitsit on tuma : Metaforat ja vertaukset Fintelligensin ja Töölön ketterän ensilevyissä - Kangasperko, Outi (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmassani analysoin suomirap-lyriikoista löytyviä vertauksia ja metaforia ja jaottelen niitä eri lähdealueiden mukaan. Aineistoni koostuu kahdesta, kahden eri suomirap-yhtyeen ensilevystä. Tavoitteenani on selvittää, mistä eri lähdealueista metaforia ja vertauk-sia löytyy. Selvitän myös, onko levyjen ilmestymisajalla merkitystä siihen, millaisista lähde-alueista metaforat ja vertaukset ovat muotoutuneet. Metafora-analyysini apuna käytän George Lakoffin ja Mark Johnsonin luomaa kognitiivista metaforateoriaa. Keskeistä teoriassa on käsitemetaforan käsite. Pohjaan oman tutkimukseni Lakoffin ja Johnsonin keksimiin käsitemetaforiin, joita on esimerkiksi ELÄMÄ ON MATKA. Valitsemani levyt ovat Fintelligensin Renesanssi vuodelta 2000 ja Töölön ketterän Mylly vuodelta 2018. Valitsin levyt sen perusteella, että ne edustavat suomalaisen hiphop-kulttuurin eri sukupolvia. Aineistossani on yhteensä 24 kappaletta, joiden sanoituksista tutkin metaforia ja vertauksia. Olen valinnut aineiston sen mukaan, mikä on hyödyllisintä juuri metaforien ja vertausten tutkimisen kannalta. Tutkimuksestani käy ilmi, että metaforien ja vertausten lähdealueina ovat sota, matka, ylhäällä oleminen, pelit, uhkapelit ja rahoitusala, luonto ja luonnontieteet, rakennukset ja paikat, kulttuuri sekä aate ja uskonto. Lähdealueet ovat pysyneet samoina levyn julkaisuajankohdasta riippumatta, mutta metaforien ja vertausten muodostamisessa on käytetty käsitteitä, jonka perusteella ne voidaan liittää tiettyyn ajankohtaan.
Keywords: kognitiivinen, metafora, vertaus, suomirap