Johtajaksi kasvanut : Elämänkaarinäkemys johtajuuteen - Mäki-Kala, Tiia (My University, 2020)
Johtajuuden kehittyminen on kasvattanut merkittävästi kiinnostustaan etenkin viimeisten vuosikymmenten aikana ja organisaatiot investoivat johtajuuden kehittämiseen tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Tutkimuksen saralla kiinnostusta on herättänyt myös johtajuuden kehittyminen elämän eri vaiheissa. Laajasta kiinnostuksesta ja johtajuusteorioiden kirjosta huolimatta ala kärsii puutteellisesta tiedosta siinä, miten johtajuus oikeasti kehittyy, ja vasta viime aikoina yhtenäistä teoriaa onkin pyritty muodostamaan. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten johtajuus kehittyy ja mitkä tekijät edistävät johtajuuden kehittymistä. Tutkielmassa hyödynnettiin elämänkaaritutkimus menetelmää, jonka avulla johtajuuden kehittymistä voitiin tarkastella koko elämänkaaren mittaisena prosessina. Tutkielmalle asetetun tutkimuskysymyksen tavoitteena oli selvittää, miten yksilön johtajuus kehittyy elämänkaaren aikana. Tutkielma toteutettiin laadullisin tutkimusmenetelmin ja aineiston keruumenetelmässä yhdistyi narratiivinen haastattelu sekä teemahaastattelu. Tutkielmaa varten haastateltiin kuutta eri johtajaa, jotka olivat toimineet johtajina keskimäärin 20 vuotta. Aineiston analyysimenetelmänä hyödynnettiin nk. Gioia-menetelmää. Tutkimustulosten perustella johtajuus kehittyy yksilön elämänkaaren varrella mihin vaikuttavat johtajuuden lähtökohdat, johtajuuden käännekohdat sekä johtajan ominaisuudet. Johtajuuden lähtökohtina tunnistettiin sisäänrakennettu johtajuus, ensikosketus johtajuuteen sekä suunnittelematon johtajuuspolku. Nämä lähtökohdat toimivat haastateltavien johtajuuden kehittymisen perustana. Käännekohdat, jotka edistävät johtajuuden kehittymistä voitiin tunnistaa merkitykselliset kokemukset, haasteet, entiset esimiehet sekä EMBA-johtajuuskoulutus. Johtajuuden kehittymisen mahdollisti lisäksi johtajan ominaisuudet. Johtajan ominaisuuksina voitiin tunnistaa hyvän johtajuuden piirteet sekä sisäinen motivaatio. Myös johtajuuden toimiminen osana yksilön elämää nähtiin mahdollistavan johtajuuden kehittymisen. Tutkielma antaa tukea aikaisemmalle johtajuuden kehittämisen tutkimukselle kokoamalla yhteen merkittävimpiä tekijöitä, jotka edistävät johtajuuden kehittymistä yksilön elämänkaaren aikana. Tutkielman uutuusarvona voidaan osoittaa, että elämänkaaren aikana tapahtuva kehitys yhdessä johtajan ominaisuuksien kanssa edistävät johtajuuden kehittymistä.
Keywords: johtaminen, johtajuus, kehitys, elämänkaari