Web-sovellusten saavutettavuushaasteet ikäihmisten näkökulmasta - Kokkonen, Elizabeth (My University, 2026)
Ikääntyneiden ihmisten huomiointi käyttäjäryhmänä on yksi keskeisimmistä sekoista web-sovellusten saavutettavuuden ja menestyksen kannalta. Ikääntyneissä käyttäjissä yhdistyy monia eri rajoitteita ja ominaisuuksia, kuten heidän vaihteleva tietokonekokemuksensa, suuri määrä ja laaja vaihtelu eri toimintarajoitteiden yhdistelmiä. Käyttäjäryhmänä heillä on monia haasteita ja tarpeita, joita myös muut käyttäjäryhmät kohtaavat, kuten käyttäjät ilman merkittäviä toimintarajoitteita sekä vähemmistöryhmät. Tutkimuksessa tarkastellaan kartoittavan kirjallisuuskatsauksen avulla ikäihmisten kokemat käytettävyys- ja saavutettavuushaasteet web-sovelluksissa. Tutkimuksessa syvennytään keinoihin ongelmien tunnistamisessa ja ehkäisyssä sekä arvioidaan ratkaisujen tehokkuus. Tavoitteena on selvittää, ovatko nykyiset lainsäädännät ja saavutettavuusstandardit, kuten WCAG, riittäviä takaamaan esteettömän pääsyn web-sovelluksiin nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimusaineistoa kerättiin IEEE Xplore, SpringerLink ja ScienceDirect -tietokannoista. Aineistoissa tunnistettiin useita ongelmia saavutettavuusstandardien sekä lainsäädännön noudattamisessa että yritysten asenteessa saavutettavuutta kohtaan. Web-sovelluksissa havaittiin puutteita lähes kaikissa käyttöliittymän osa-alueissa, kuten navigoinnissa, sivu- ja tekstirakenteessa sekä linkkien toimivuudessa. Tutkimustulokset osoittivat, että vaikka nykyiset saavutettavuusstandardit ja lait pyrkivät huomioimaan esteettömyyden, ne eivät vielä riitä takaamaan web-sovellusten saavutettavuutta kaikille. Ongelman ratkaisu edellyttää jatkuvaa kehitystyötä yksilö-, organisaatio- ja standarditasolla. Kehitystä vaativia kohteita ovat lainsäädännön ja ohjeistuksien ajantasaisuuden lisäksi myös ammattilaisten koulutuksen kehitys, jotta saavutettavuusongelmia voidaan tunnistaa ja ehkäistä ajoissa. Verkon nopea kehitys ja väestörakenteen muutokset korostavat saavutettavuuden merkitystä entisestään.
Keywords: web-sovellusten saavutettavuus; ikääntyneet ihmiset; käytettävyys; käyt- täjä kokemus