Kaksoisuralla olevien opiskelijaurheilijoiden uupumus yksilö- ja joukkuelajeissa - Kuiko, Marianna (My University, 2025)
Uupumuksen määrä on kasvanut viime vuosina Suomessa lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Erityisesti uupumisriskissä ovat kaksoisuralla olevat opiskelijaurheilijat, joiden lähiympäristöön kuuluvat sekä opiskelu- että urheiluympäristön vaatimukset. Lisäksi yksilöurheilijoilla on todettu enemmän mielenterveyden haasteita sekä uupumusta kuin joukkueurheilijoilla. Yksilö- ja joukkueurheilijoilla on erilainen sosiaalinen ympäristö ja terveyserot saattavat johtua osittain siitä. Opiskelijaurheilijoiden uran haastekohtia ovat siirtymätilanteet, jolloin ympäristön vaatimukset kasvavat. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, eroaako opiskelu- ja urheilu-uupumuksen kehitys yksilö- ja joukkueurheilijoiden välillä lukion kolmantena vuonna ja lukion jälkeen varhaisaikuisuudessa, neljä vuotta ensimmäisen aikapisteen jälkeen. Lisäksi tutkittiin, selittävätkö aiempi uupumustaso, lajimuoto ja akateeminen suoriutuminen myöhempää uupumustasoa tutkien erikseen opiskelu- ja urheilu-uupumusta. Tulosten mukaan yksilö- ja joukkueurheilijoiden uupumustasot eivät eronneet toisistaan. Urheilu-uupumustasot pysyivät lukion loputtua samoina mutta opiskelu-uupumustasot olivat laskeneet. Yksittäisiä oireita tarkastellessa vähentyneen opiskelu-uupumuksen yleismuuttujan oireista kaikki (väsymys, kyynistyminen ja epäkompetenssi) olivat vähentyneet mutta tasaisena pysyneen urheilu-uupumuksen yleismuuttujan oireista vain väsymys oli vähentynyt. Lisäksi opiskelu-uupumusta selittivät aiempi uupumustaso ja akateeminen suoriutuminen, ja urheilu-uupumusta vain aiempi uupumustaso. Tulokset olivat osittain ristiriidassa aikaisemman tutkimustiedon kanssa, sillä eroja yksilö- ja joukkueurheilijoiden väliltä ei löytynyt. Kuitenkin aikaisempaa tutkimustietoa tukevat löydöt uupumustyylien yhteyksistä toisiinsa, uupumuksen pysyvyydestä sekä akateemisen suoriutumisen yhteydestä samaa ajankohtaa kuvastavaan uupumukseen. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta erityisesti kaksoisuran siirtymävaiheesta, jossa yksilö siirtyy lukiosta jatko-opintoihin tai työelämään, sekä yksittäisten oireiden kehityksestä. Lisäksi aikaisempaa tutkimusta tulee toistaa tutkien akateemista suoriutumista keskiarvon sijaan ylioppilaskirjoitusten tulosten avulla.
Keywords: opiskelu-uupumus, urheilu-uupumus, kaksoisura, siirtymät, lajimuoto, yksilöurheilijat, joukkueurheilijat, akateeminen suoriutuminen, ylioppilaskirjoitukset