Kohti yksilöllistä hoitoa - proteomiikan näkymät diagnostiikassa - Hirvonen Karoliina M.; Lietzén Niina; Bhosale Santosh D.; Lahesmaa Riitta (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Sairaudet aiheuttavat muutoksia proteiinien ilmentymisessä, ja monet diagnostiset testit perustuvat proteiinien mittaamiseen näytteestä. Valtaosalla testeistä mitataan yksittäisiä proteiineja, vaikka sairauksien aiheuttamat muutokset elimistössä ovat usein moninaisia ja vaikuttavat useiden proteiinien ilmentymiseen. Proteomiikan hyödyntäminen diagnostiikassa mahdollistaisi lukuisien eri proteiinien, esimerkiksi tiettyyn signalointireittiin kuuluvien proteiinien, samanaikaisen mittaamisen näytteestä. Kattavammat testit voisivat tarjota tarkemman diagnoosin sekä yksilöllistä tietoa esimerkiksi sairauden vaiheesta ja mahdollisista liitännäissairauksista. Proteomiikassa käytetään nykyään yleisimmin massaspektrometriaan perustuvia menetelmiä, jotka mahdollistavat tuhansien proteiinien samanaikaisen mittaamisen näytteestä. Menetelmiä on käytetty menestyksekkäästi erilaisissa biomarkkeritutkimuksissa, ja ensimmäiset massaspektrometriaan perustuvat kliiniset proteomiikkatestit on otettu käyttöön. Proteomiikan menetelmät tarjoavat lukuisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia käytännön lääketieteeseen.