Ukrainalaisten lasten ja nuorten mielenterveysoireilu Venäjän hyökkäyssodan puhjettua : Kartoittava kirjallisuuskatsaus - Lassila, Kukka (My University, 2025)
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut merkittäviä humanitaarisia ja psyykkisiä seurauksia erityisesti lapsille ja nuorille, jotka ovat kehityksellisesti herkkiä kriisitilanteiden vaikutuksille. Sodan aiheuttama epävarmuus, pakolaisuus, läheisten menetykset ja jatkuva pelko heikentävät lasten ja nuorten psyykkistä hyvinvointia. Tämän kartoittavan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kuvata ukrainalaisten lasten ja nuorten mielenterveysoireilun yhteyttä Venäjän hyökkäyssotaan. Tutkimusaineisto kerättiin neljästä tietokannasta (PubMed, CINAHL, Web of Science, APA PsycINFO), joista saatiin aluksi yhteensä 323 hakutulosta, joista kaksoiskappaleiden poiston ja läpikäynnin jälkeen kirjallisuuskatsaukseen valikoitui mukaan yhteensä kuusi vertaisarvioitua alkuperäistutkimusta. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Keskeisiksi teemoiksi nousivat masennus, ahdistus, traumaperäinen stressihäiriö (PTSD), itsetuhoisuus ja unettomuus. Psyykkistä oireilua havaittiin laajasti, erityisesti ahdistuneisuutta ja toivottomuutta. Tutkimustulokset korostavat kulttuurisensitiivisten ja perhekeskeisten tukipalveluiden tarvetta sekä lisätutkimuksen merkitystä kriisitilanteiden pitkäaikaisvaikutusten ymmärtämiseksi.
Keywords: Mielenterveys, nuoret, lapset, hyökkäyssota