Yläleuan ja ylähammaskaaren levitys miniruuvikiinnitteisillä oikomiskojeilla lapsilla ja nuorilla - Vuorinen, Tiia; Niemelä, Karoliina (My University, 2021)
Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee miniruuvikiinnitteisten oikomiskojeiden käyttöä yläleuan ja ylähammaskaaren levittämisessä lapsilla ja nuorilla. Käsittelemme miniruuvien käytön indikaatioita, asentamista ja haittavaikutuksia. Tarkastelemme kojeiden käyttöä eri ikäisillä potilailla; kasvuikäisillä sekä kasvuiän päättymisen jälkeen. Lisäksi vertailemme miniruuvikiinnitteisiä kojeita perinteisiin hampaistokiinnitteisiin kojeisiin. Kapeaan ylähammaskaareen liittyy usein sivualueen ristipurentaa tai ahtautta, jota pyritään oikomishoidolla korjaamaan. Yläleuan levityksessä käytetään useimmiten hampaistokiinnitteisiä kojeita, mutta myös miniruuvikiinnitteiset kojeet tuottavat hyviä hoitotuloksia. Yläleuka on kaksiosainen luu, joita yhdistää keskisauma. Keskisauma alkaa hiljalleen luutua teini-ikäisillä, jonka jälkeen yläleuan levittämiseksi tarvitaan enemmän voimaa. Kun oikomiskoje ankkuroidaan miniruuveilla suoraan suulakeen, pystytään yläleukaa levittämään vielä luutumisen jälkeenkin. Miniruuvikiinnitteisillä kojeilla pystytään maksimoimaan levityksen aikaansaamat luustovaikutukset. Kirjallisuuskatsauksen perusteella miniruuvikiinnitteisten kojeiden todettiin olevan varteenotettava oikomismenetelmä hampaistokiinnitteisten kojeiden rinnalla. Niiden todettiin vähentävän epätoivottuja sivuvaikutuksia, kuten hampaiden epätoivottua kallistumista. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käytetty lähdemateriaali on etsitty PubMed -tietokannasta. Lisäksi käytimme lähteenä oikomishoidon oppikirjoja. Asiasanat: oikomishoito, miniruuvi, yläleuan levitys, RME