Arkista estetiikkaa : Japanilainen estetiikka Hiromi Kawakamin Sensei no Kaban -romaanissa - Mykrä, Milla (My University, 2022)
Japanilainen kulttuuri on hyvin erilainen verrattuna länsimaalaiseen vastaavaan. Ei siis ole ihmekään, että myös maan estetiikka eroaa esimerkiksi suomalaisesta kauneuden käsityksestä. Japanilaisesta kaunokirjallisessa kulttuurissa on havaittavissa piirteitä, jotka ovat säilyneet arvostettuina kulttuurissa jo satojen vuosien ajan. Tutkielmassani käsittelen japanilaista estetiikkaa Japanin suosituimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Hiromi Kawakamin romaania Sensei no Kaban『センセイの鞄』 (2001), joka on suomennettu nimellä Sensein salkku (2017). Japanilaista estetiikkaa ymmärtääkseen on tärkeää käsitellä myös taustalla vaikuttavia kulttuurisia piirteitä. Tutkielmani alussa esittelenkin japanilaista yhteisöllisyyden ja rakkauden käsitystä sekä uskonnon vaikutusta kulttuuriperintöön. Sen jälkeen siirryn käsittelemään nimenomaisesti estetiikkaa ja sen monimuotoisuutta: niin romaanin suhdetta japanilaiseen luonnon estetiikkaan kuin siinä ilmeneviä implisiittisiä estetiikan piirteitäkin. Japanilainen estetiikan käsitys tulee Sensein salkku -romaanissa esiin monella tavalla. Luonnon ja luonnollisuuden estetiikka sekä estetiikan implisiittiset piirteet on erotettavissa selkeästi. Romaanissa tulee esiin vihjailevuuden, sulkeutumattomuuden, pelkistyneisyyden, hetkellisyyden ja vastakohtaisuuden estetiikka. Japanilaisen estetiikan tutkimus on monitahoinen kokonaisuus, jossa kaikki esteettiset piirteet nivoutuvat yhteen lähtemättömästi. On haastavaa tutkia ja eritellä esteettisiä piirteitä, mutta se on vaatimus japanilaisen estetiikan kokonaisvaltaiselle ymmärtämiselle.
Keywords: Estetiikka, Japani, japaninkielinen kirjallisuus, japanilaisuus, japonismi, kauneus, Kawakami Hiromi, kirjallisuus, romanssit (ihmissuhteet), Sensein salkku, Sensei no kaban, sukupuolierot