Synnyttäneiden äitien imetysluottamus sairaalasta kotiutuessa - Laine, Nina (My University, 2024)
Imetys on parhaimpia keinoja edistää lapsen terveyttä. Imetyksellä on lukuisia pitkä- ja lyhytvaikutteisia terveyshyötyjä sekä äidille että vastasyntyneelle, jotka vaikuttavat muun muassa kuolleisuuteen ja sairastavuuteen. Imetysluottamuksella tarkoitetaan äidin omaa luottamustaan vastasyntyneen lapsensa imetyksen sujumisesta. Äitien hyvän imetysluottamuksen on tutkittu lisäävän imetyksen kestoa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata kansainvälisen kirjallisuuden avulla synnyttäneiden äitien imetysluottamusta sairaalasta kotiutuessa ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Tutkielma toteutettiin integroituna kirjallisuuskatsauksena. Tietokantahakua varten muodostettiin hakulauseke ja systemaattinen tiedonhaku suoritettiin neljästä tietokannasta, jotka olivat PubMed, Cochrane, Medic ja CINAHL. Medicistä haku ei tuottanut tuloksia, joten aineisto valittiin kolmesta muusta tietokannasta. Haku tuotti yhteensä 107 hakutulosta, joista mukaan valittiin kahdeksan tutkimusta ennalta määriteltyjen mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella. Tutkimusten laadunarvioinnissa käytettiin Joanna Briggs Instituten (JBI) laadunarviointikriteerejä ja tutkielman aineisto analysoitiin käyttäen induktiivista sisällönanalyysimenetelmää. Synnyttäneiden äitien imetysluottamuksen taso oli kohtalainen tai hyvä sairaalasta kotiutuessa. Perheenjäsenen tai läheisen ihmisen positiivinen asenne imetystä kohtaan, vauvamyönteiset käytännöt, täysimetys, ihokontakti ja ensi-imetys, ennen synnytystä järjestetyt imetysluennot, -koulutus ja perinataaliset imetyksen tukiohjelmat edistivät äitien imetysluottamusta sairaalasta kotiutuessa. Imetysongelmat, kokemus riittämättömästä maitomäärästä, hermostuneisuus ja uupumus liitettiin heikompaan imetysluottamukseen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että imetystä ja äitien imetysluottamusta saadaan edistettyä tukemalla ja ohjaamalla äitiä ja hänen läheisiään vauvamyönteisin keinoin sekä järjestämällä systemaattisesti imetyskoulutusta äideille, heidän läheisilleen sekä hoitohenkilökunnalle.
Keywords: synnyttänyt äiti, imetys, imetysluottamus, kotiutuminen