Yhdistyksen lakkauttaminen demokraattisten perusarvojen vastaisen tavoitteen ja toiminnan perusteella : Näytön arviointi tuomioistuimessa - Lipponen, Miisa (My University, 2026)
Euroopan ihmisoikeussopimus ja Suomen perustuslaki takaavat yhdistymisvapauden, joka käsittää oikeuden muodostaa yhdistyksiä. Yhdistyksen lakkauttaminen on äärimmäinen yhdistymisvapauteen kajoava toimenpide, jolla tulee olla riittävät perusteet. Yhdistyksen lakkauttaminen demokraattisten perusarvojen vastaisen tavoitteen ja toiminnan perusteella on mahdollista niin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen, kuin kansallisen korkeimman oikeuden mukaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaista, ja kuinka paljon tuomioistuimessa on esitettävä näyttöä, että yhdistys voidaan lakkauttaa sen demokraattisten arvojen vastaisen tavoitteen perusteella. Tutkimusmenetelmänä toimii sisällönerittely, joka kohdistuu oikeustapauksiin ja erityisesti niiden perusteluihin. Tutkimuksessa analysoidaan EIT:n tapauksia ja kansallista korkeimman oikeuden ennakkopäätöstä. Tutkimustuloksen perusteella voidaan todeta, että yhdistyksen tavoitteen tulee olla selkeästi ristiriidassa demokraattisten perusarvojen kanssa, ja tavoitteen on tultava selkeästi ilmi näytöstä. Yhdistyksen toiminnan tulee ilmentää sen tavoitetta, ja demokraattisten arvojen vastaisen toiminnan tulee olla runsasta.
Keywords: yhdistymisvapaus; yhdistyksen lakkauttaminen; Euroopan ihmisoikeustuomioistuin; Euroopan ihmisoikeussopimus; perustuslaki