Opettajien kokemuksia generatiivisesta tekoälystä, sen käytöstä opetuksessa ja heidän havaintojansa oppilaiden tekoälyn käytöstä - Laine, Samuli (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisopettajien kokemuksia generatiivisten tekoälypohjaisten työkalujen käytöstä perusopetuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, miten opettajat hyödyntävät tekoälyä opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä millaisia havaintoja heillä on oppilaiden tekoälyn käytöstä koulutyössä. Tutkimus toteutettiin verkkopohjaisena kyselytutkimuksena, johon osallistui 42 perusopetuksen opettajaa. Aineisto analysoitiin monimenetelmällisesti: määrällisessä osuudessa hyödynnettiin tilastollisia analyyseja ja summamuuttujia, kun taas laadullinen osuus toteutettiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Kysely sisälsi sekä Likert-asteikollisia väittämiä että avoimia kysymyksiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että suurin osa opettajista hyödyntää tekoälyä opetuksen suunnittelussa, erityisesti materiaalien laatimisessa ja tehtävien ideoinnissa. Oppituntien aikainen käyttö oli harvinaisempaa ja koettiin osin vielä hajanaiseksi. Oppilaiden tekoälyn käyttö keskittyi erityisesti kotitehtäviin, joissa havaittiin esimerkiksi kirjoitelmien laatuun liittyviä epäjohdonmukaisuuksia. Tämä herätti opettajissa huolta plagioinnista ja arvioinnin luotettavuudesta. Opettajat suhtautuivat tekoälyyn pääosin myönteisesti ja pitivät sen opetuskäyttöä tulevaisuudessa tärkeänä, mutta kokivat tarvitsevansa lisää koulutusta ja ohjeistusta sen eettisestä ja pedagogisesti tarkoituksenmukaisesta hyödyntämisestä.

This study examines Finnish teachers' experiences with the use of generative AI-based tools in primary and lower secondary education. The research investigated how teachers utilize AI in lesson planning and implementation, as well as their observations of students' use of AI in schoolwork. The study was conducted as an online survey involving 42 teachers. The data were analyzed using a mixed-methods approach: the quantitative portion utilized statistical analysis and sum variables, while the qualitative portion was carried out through theory-guided content analysis. The survey included both Likert-scale statements and open-ended questions. The results indicate that the majority of teachers utilize AI for instructional planning, particularly in creating materials and brainstorming assignments. Use during lessons was less frequent and was perceived as somewhat fragmented. Students’ AI use was concentrated mainly on homework, where inconsistencies—such as those related to the quality of essays—were observed. This raised concerns among teachers regarding plagiarism and the reliability of assessment. Teachers were generally positive toward AI and considered its educational use important for the future; however, they felt a need for further training and guidance on its ethical and pedagogically appropriate application.
Keywords: tekoäly; AI; suuret kielimallit; LLM; digitalisaatio; AIED; autonomia