Korkean rakentamisen rationaliteetit suomalaisissa kaupungeissa - Mäenpää, Mira (My University, 2019)
Korkeat rakennukset avaavat mahdollisuuksia kasvattaa kaupunkikuvan visuaalista mieleenpainuvuutta. Korkea rakentaminen on kasvattanut merkitystään osana kaupunkien uusliberaalia muutosta yrityksenkaltaisiksi toimijoiksi. Kaupungit pyrkivät erottautumaan muista kaupungeista, mutta toisaalta ne käyttävät erottautumiseen samanlaisia keinoja. Maailmanlaajuinen korkean rakentamisen trendi on näkyvissä myös suomalaisten kaupunkien kaupunkikuvassa. Korkean rakennuksen noustessa kaupunkiin, tulee siitä näyttävä osa kaupunkimaisemaa. Jotta rakennus saisi laajan hyväksynnän, on sen taustalla vaikuttava kattavat perustelut eli rationaliteetit. Tässä tutkielmassa tutkitaan suomalaisen korkean rakentamisen nykytilaa, korkean rakentamisen rationaliteetteja sekä tulevaisuuden ihanteita. Tutkimusaineistona käytetään paikkatietoaineistoa suomalaisista vähintään 50-metrisistä rakennuksista, seitsemän suomalaisen kaupungin korkean rakentamisen selvitystöitä sekä kolmen suurimman korkean rakentamisen kaupungin asiantuntijahaastatteluja. Paikkatietoaineistoa tutkittiin vyöhykeanalyysin avulla ja selvitystöiden sekä asiantuntijahaastatteluiden käsittelyyn käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielman teon aikoihin Suomessa oli valmistunut runsaat 50 vähintään 50-metristä rakennusta 15 eri kaupungissa ympäri Suomen. Suurin osa rakennuksista jää korkeudeltaan alle 70 metriin. Yleisiä ominaisuuksia suomalaiselle korkealle rakentamiselle ovat asuinkäyttö ja sijainti liikenneväylien, vesistöjen tai muiden korkeiden rakennusten lähellä. Suomalaisen korkean rakentamisen taloudelliset, ekologiset ja imagolliset rationaliteetit liittyvät kaupunkien kasvuun varautumiseen, tiiviin kaupunkirakenteen hyötyihin sekä keskustamaisten alueiden maamerkkimäiseen paikantamiseen. Korkeaa rakentamista voidaan käyttää keinona tiivistää kaupunkirakennetta, mutta pistemäisen maankäytön tehokkuuden lisäksi on huomioitava, miten rakennuksen ympäristössä maa-alaa käytetään. Korkeat rakennukset sopivatkin esimerkiksi kaupunkien muutos- ja täydennysalueille, joissa ympäristö muuttuu rakennuksen mukana. Näyttävälle korkealle rakennukselle on tärkeää saavuttaa positiivinen imago, sillä sen avulla saadaan taloudellista hyötyä sekä rakennus- että aluekohtaisesti. Saavuttaakseen positiivisen imagon, on korkean rakentamisen hankkeen onnistuttava monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi sopiva sijainti ja korkealle rakentamiselle tyypillisiin vaikutuksiin, kuten liikenteen ja tuulisuuden kasvuun varautuminen ovat hankkeen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. On kuitenkin muistettava, ettei hankkeen positiivinen imago ole aina kontrolloitavissa. Vertikaalisen luonteensa ja silmiinpistävyytensä vuoksi korkean rakentamisen sopivuutta perinteisesti matalaan suomalaiseen kaupunkikuvaan on harkittava erityisen perusteellisesti.
Keywords: korkea rakentaminen, rationaliteetti, kaupunkikuva, kaupungin imago