Strateginen osaamisen johtaminen tekoälyn muokkaamassa työelämässä - Pehkonen, Reetta (My University, 2026)
Tekoälyn nopea kehitys on herättänyt keskustelua työelämän tulevaisuudesta. Muutosten ennustetaan vaikuttavan etenkin organisaatioiden tarvitsemaan osaamiseen, kun tekoälytyökalut pystyvät hoitamaan osan tehtävistä. Tämän seurauksena odotetaan muutoksia myös työntekijöiltä vaadittavaan osaamiseen, ja niihin taitoihin mitä työelämässä pidetään tärkeinä. Kuilua työntekijöiden hallussa olevien taitojen ja työmarkkinoiden tarvitsemien taitojen välillä kutsutaan osaamisvajeeksi. Osaamisvajeen vaikutukset näkyvät organisaatioissa, kun tarvittavaa osaamista ei välttämättä ole helposti saatavilla. Strateginen osaamisen johtaminen on organisaatioiden tarvittavan osaamisen ennakointia ja toteutusta ja sen roolin ennustetaan kasvavan työelämämuutosten-seurauksena. Tässä tutkielmassa selvitetään strategisen osaamisen johtamisen merkitystä tekoälyn muokkaamassa työelämässä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on, miten strategisella osaamisen johtamisella voidaan varautua tekoälyn muokkaamiin osaamisvaatimuksiin. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan strategista osaamisen johtamisen tutkimusta sekä tekoälyn vaikutuksia tulevaisuuden työelämän osaamisvaatimuksiin organisaatioiden näkökulmasta. Tutkimusaineistona toimivat pääasiassa ajankohtaiset vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit. Tutkimuksessa tarkastellaan tekoälyn viimeaikaista kehitystä ja sen vaikutuksia työmarkkinoihin. Sen lisäksi syvennytään tekoälyn synnyttämiin osaamisvajeisiin. Strategisen osaamisen johtamisen tutkimuksessa keskitytään sen rooliin strategisena toimintona, sekä mahdollisuuksiin tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakoinnissa. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta strategisella osaamisen johtamisella olevan käytännön potentiaalia osaamisvaatimusten hallinnassa. Strategiaa hyödyntämällä organisaatiot voivat ennakoiden luoda joustavan työyhteisön, jossa jatkuvan osaamisen kulttuuri auttaa vastaamaan nopeasti muuttuviin osaamisvaatimuksiin. Työvoiman taitojen vanhentuessa organisaatioiden tulisi investoida työntekijöiden taitojen kehittämiseen ja luoda uudenlaisia strategioita joustavamman osaamisjoukon rakentamiseen. Voidaan kuitenkin todeta, että aiheen tutkimus vaatii tieteellisen tutkimuskehyksen jatkokehitystä ja mallinnusta. Teknologisten muutosten nopeuden vuoksi tutkimus voi myös vanhentua nopeasti.
Keywords: tekoäly; strateginen osaamisen johtaminen; osaamisvajeet; tulevaisuuden työelämä